Ministerul Mediului va putea participa cu capital social la sistemul de garanție-returnare

Guvernul a aprobat miercuri, prin ordonanţă, posibilitatea ca Ministerul Mediului să poată înfiinţa societăţi pe acţiuni, cu participarea statului la capitalul social, ca acţionar unic, care vor îndeplini rolul de administrator pentru sistemul de garanție-returnare pentru ambalaje nereutilizabile.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, de asemenea, este prevăzută situaţia în care poate participa la capitalul social al unei societăţi existente nou-înfiinţate la care exercită, în numele statului, calitatea de acţionar, conform prevederilor HG privind stabilirea sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile.

Din veniturile proprii ale Administraţiei Fondului pentru Mediu se vor putea asigura fonduri pentru înfiinţarea unor societăţi sau pentru participarea la capitalul social al unora existente sau nou-înfiinţate ori majorarea capitalului social al societăţilor la mare MMAP exercită, în numele statului, calitatea de acţionar. Mai exact, se reglementează posibilitatea MMAP de a putea participa la capitalul social al societăţii comerciale pe acţiuni care va îndeplini rolul de administrator al sistemului de garanţie-returnare din bugetul AFM„, se arată în comunicat.

Sistemul garanție-returnare avea o situație incertă, ținând cont de lipsa acestor prevederi legislative, dar și de termenul de intrare în vigoare a sistemului care era 1 octombrie, pe care producătorii l-au criticat ca nerealist. La rândul său, ministrul mediului, Tanczos Barna, spunea că termenul oferit de producători care cereau amânarea implementării era de neacceptat.

Citește și: Producătorii mențin ca realist termenul de 18 luni pentru implementarea SGR

Un studiu arăta că numărul de sticle de plastic medii și mari de pe piața românească ar putea crește, chiar dacă numărul global al PET-urilor va scădea, în cazul în care garanția prevăzută în sistemul garanție-returnare (SGR) va fi fixă, potrivit unui studiu realizat de London Economics. Cercetarea a evidențiat beneficiile unui SGR cu garanția variabilă comparativ cu un SGR cu garanția fixă, iar rezultatele acesteia au fost prezentate în cadrul unei dezbateri organizate de Alucro, o asociație care desfasoara proiecte prin care promovează exclusiv colectarea selectivă și reciclarea dozelor din aluminiu.

Citește mai mult:

Studiu: Garanția variabilă ar putea duce la un SGR mai eficient în comparație cu cea fixă 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri