Taxa de prima inmatriculare nu incalca legislatia europeana, iar punctul de vedere exprimat ieri de Curtea Europeana de Justitie are ca obiect prevederile unei ordonante de urgenta care intre timp s-a modificat, arata reprezentantii Ministerului Mediului si Padurilor.
”Hotararea Curtii Europene de Justitie din 7 aprilie 2011 care se refera la cauza Tatu are ca obiect prevederile OUG 50 din 2008, in forma sa initiala”, se arata intr-un comunicat remis de autoritati.
Raspunsul ministerului vine dupa ce, ieri, reprezentantii Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene au comunicat ca taxa de prima inmatriculare incalca legislatia Uniunii Europene intrucat produce un dezavantaj la vanzarea masinilor second-hand din alte state pe teritoriul Romaniei.
Punctul de vedere a fost acordat la solicitarea unei instante romanesti. ”Curtea Europeana de Justitie nu se pronunta asupra legalitatii actului normativ, ci da o interpretare prevederilor referitoare la art. 110 din Tratatul de Functionare al Uniunii Europene, in sensul ca un stat membru nu trebuie sa instituie o taxa pe poluare aplicata autovehiculelor cu ocazia primei lor inmatriculari daca acea taxa descurajeaza punerea in circulatie in statul membru respectiv a unor autovehicule de ocazie cumparate in alte state membre”, se mai arata in comunicatul remis de minister.
Potrivit MMP, noul act normativ ce reglementeaza taxa de poluare a fost finalizata cu sprijinul si in urma unor consultari cu expertii Comisiei Europene. Modificarile ordonantei nu pot fi aplicate retroactiv si nu pot avea efect discriminatoriu, explica autoritatile.
Foto: cardealersaid.co.uk
Cititi si:
Tribunalul Suceava sesizeaza Curtea europeana de Justitie privind taxa de poluare