Ministrul Mediului cere Parlamentului să interzică cianura în minerit

Cristiana Pașca-Palmer a comunicat recent Guvernului României că susține proiectul legislativ prin care s-ar interzice folosirea cianurii în minerit. Opinia ministerului va sta la baza punctului de vedere exprimat de Guvernul Cioloș, pe care Parlamentul l-a solicitat încă din luna decembrie 2015.

cianura

La solicitarea rețelei Mining Watch România, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca-Palmer, a informat printr-o adresă oficială că a transmis în data de 11 aprilie 2016 departamentului responsabil de relația cu Parlamentul din cadrul Guvernului României punctul de vedere al instituției pe care o reprezintă referitor la utilizarea cianurii în minerit. Ministerul Mediului a solicitat adoptarea proiectului de lege Pl-x nr. 429/2007, proiectul legislativ care interzice folosirea cianurii.

Poziția ministerului este în acord cu rezoluția prin care Parlamentul European solicita încă din luna mai 2010 interzicerea utilizării cianurilor în minerit pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Până acum, state precum Slovacia, Republica Cehă și Ungaria au interzis acest tip de minerit.

Cianura, „pe masa” Parlamentului din 2007

Inițiativa legislativă de amendare a Legii Minelor a fost introdusă în 2007. De atunci, a rămas blocată la Comisia pentru Industrii din Camera Deputaților. În decembrie 2015, plenul Camerei a dezbătut legea și a votat retrimiterea sa la comisie, pentru un nou raport. Legea avea recomandare de respingere, iar la presiunea cetățenilor, parlamentarii au decis retrimiterea sa la comisia de specialitate.

În luna decembrie 2015, Parlamentul României solicitase Guvernului Cioloș un punct de vedere asupra problemei. În lipsa acestuia, procesul decizional din Parlament a fost blocat.

Şi cetățenii vor să se interzică cianura

Asociația Alburnus Maior a publicat la începutul lunii aprilie rezultatele unui sondaj despre oportunitatea folosirii cianurii în minerit.

Se pare că peste două treimi (66%) dintre românii chestionați își doresc interzicerea de către Parlamentul României a utilizării cianurii în minerit. Acest procent crește până la 85% în zona Centru, zona din imediata vecinătate a zăcămintelor aurifere preconizate a fi exploatate în viitorul apropiat.

În schimb, 70% dintre respondenți și-ar dori ca în zonele miniere să se creeze locuri de muncă din turism și agricultură, iar 60% – să se încerce recuperarea aurului prin reciclarea telefoanelor, în loc să se exploateze zăcăminte noi.

 

Citește și:

Românii cer interzicerea cianurii în minerit

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri