Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a anunță intenția de a crea o bază de date cu potențiali candidați pentru funcții în Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP).
„Dacă ești interesat de un posibil post în noua instituție, al cărei scop este administrarea ariilor naturale protejate din România, iar competențele tale se potrivesc pentru unul din posturile prezentate în propunerea de organigramă de mai jos (sau pentru un post nedefinit dar pe care-l consideri necesar), te rog trimite CV-ul în format Europass și un document cu descrierea profilului tău care să includă motivul pentru care vrei să fii selectat în noua structură administrativă ANANP la adresa de e-mail manuela.constantin@mmediu.ro până la data de 01.06.2016”, se arată într-un anunț al ministerului.
Avem cele mai valoroase ecosisteme din Europa
În cursul săptămânii trecute președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind înființarea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate și pentru modificarea OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice.
România adăpostește cele mai valoroase ecosisteme din Europa pe nu mai puțin de 1,6 milioane de hectare (rezervații științifice, rezervații naturale, parcuri naționale, parcuri naturale, monumente ale naturii), la care se adaugă Rezervația Biosferei Delta Dunării, cu cele 580.000 de hectare.
Ariile naturale protejate înființate în România, inclusiv siturile Natura 2000 — arii naturale protejate de interes European — reprezintă 23% din suprafața țării, iar din acest areal pădurile reprezintă 45% din fondul forestier național. Parcurile naționale și naturale (fără Delta Dunării) reprezintă doar 5% din suprafața României.
Conform datelor publicate la sfârșitul lunii ianuarie de Societatea Ornitologică Română (SOR), România deținea, la nivelul anului 2015, un număr de 1.486 de arii naturale protejate, în creștere cu 156,6% față de anul de referință 1990.
Statistica prezentată cu ocazia împlinirii a 25 de ani de mediu indică faptul că, la sfârșitul anului trecut, pe plan național existau 13 parcuri naționale și 15 parcuri naturale. De asemenea, Rețeaua Natura 2000 din România cuprindea 383 de Situri de Importanță Comunitară (SCI), respectiv 148 de Situri de Protecție Avifaunistică (SPA).
Pe de altă parte, în Uniunea Europeană, Natura 2000 acoperă 18% din suprafața terestră și 4% din cea a mărilor, fiind cea mai mare rețea de arii protejate din lume, însumând 1,039 milioane de kilometri pătrați.