Ministerul Mediului a cheltuit din 2008 peste 30 milioane euro pentru managementul gunoiului de grajd

Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice a cheltuit pana in prezent 55% din bugetul total alocat proiectului “Controlul integrat al Poluării cu Nutrienți”, care se ridică la 60,03 milionae euro, potrivit declaratiilor ministrului mediului Attila Korodi.

Proiectul a demarat în anul 2008, ca urmare a măsurătorilor în teren realizate de experții ANAR. În urma acestor măsurători naționale, au fost identificate 100 de localități din 36 de județe din România, care au fost catalogate drept extrem de vulnerabile la acest tip de poluare. Cantitățile de nutrienți din solurile și apele din cele 100 de localități au fost considerate critice, cu mult peste limitele admise”, a declarat Attila Korodi, în cadrul unei conferințe de profil.

Potrivit datelor prezentate de ministrul mediului, investițiile de până acum au fost concentrate în mod special pe aspectul depozitării și managementului gunoiului de grajd. Astfel, 34 din cele 100 de localități au astăzi în total 39 de platforme comunale de depozitare și 1.128 de platforme individuale.

Totodată, autoritățile locale au fost dotate cu utilaje specifice pentru managementul gunoiului de grajd: 35 tractoare, 70 remorci, 29 încărcătoare frontale, 29 cisterne vidanjă, 29 mașini de împrăștiat gunoiul de grajd, precum și 2.837 europubele.

Mai avem la dispoziție aproximativ 2 ani pentru investiții și mai bine de 30 de milioane de euro disponibile. Fondurile vor fi din nou alocate în mod special constuirii de platforme comunale pentru managementul gunoiului de grajd. Astfel, până la finalul proiectului, vor mai fi construite alte 42 de astfel de platforme. Totodată, vom dota alte localități din lista celor 100, cu echipamente aferente managementului deșurilor animale și menajere. Ne vom preocupa în continuare de calitatea apei dinaceste localități, având în plan să construim rețele de canalizare acolo unde acestea nu există încă”, a mai spus Korodi.

Proiectului “Controlul integrat al Poluării cu Nutrienți” presupune investiții totale de peste 60 de milioane de euro. Proiectul va mai continua încă 2 ani, respectiv până în anul 2015.

Sursele finanțării sunt un împrumut de la Banca Mondială în valoare de 50 milioane de euro, contribuție GEF de 4 milioane euro, contribuții ale Consiliilor Județene în valoare de 1,4 milioane euro, contribuțiile Consilii Locale – 3,63 milioane euro, și contribuția Administrației Naționale Apele Romane, de 1 milion de euro.

Proiectul a presupus, de asemenea, și investiții în sisteme de canalizare și stații de epurare pentru îmbunătățirea calității apei și a condițiilor de igienă.

În total, în cadrul proiectului vor fi finanțate, până în 2015, nouă investiții în sisteme de canalizare pentru colectarea și tratarea apelor uzate menajere din localități.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri