Bankwatch România a obținut în instanță informații de mediu privind semnarea unei scrisori de susținere aferentă împrumutului acordat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) Complexului Energetic Oltenia. Împrumutul, în valoare de 200 milioane de euro, viza reabilitarea și modernizarea grupului energetic nr. 6 din cadrul sucursalei energetice Turceni.
Informațiile au fost obținute prin hotărâre definitivă, iar Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri are acum obligația să facă publică scrisoarea prin care oferea anumite garanții pentru acordarea de către BERD a unui credit pentru dezvoltarea activității SC Complexul Energetic Oltenia SA (CEO).
”Ministerul Energiei, care a fost pârât în această cauză, are obligația să comunice informațiile solicitate de noi. Aceste informații vor dezvălui care este garanția de stat oferită de acționarul unic al SC CEO SA pentru obținerea unui împrumut BERD și vom putea analiza dacă aceste garanții de stat se încadrează în noțiunea de ajutor public ilegal în sensul dreptului comunitar (art.107 din TFUE)” a declarat Cătălina Rădulescu, avocat, membru al Asociației Bankwatch România.
Informațiile au fost solicitate Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri în luna iulie 2014. Soluția instanței a rămas definitivă prin respingerea recursului în luna septembrie 2015, după un an și două luni de la data solicitării, în aceeași zi în care BERD a anunțat că împrumutul acordat CEO SA a fost anulat. Astfel au fost încălcate dispozițiile art. 9.4 din Convenția de la Aarhus care obligă statele semnatare să se asigure că procedurile judiciare se desfășoară rapid, astfel încât să nu se piardă drepturile ce fac obiectul proceselor în instanță.
Complexul Energetic Oltenia este o societate pe acțiuni al cărei principal obiect de activitate este producția de energie electrică. Această societate operează termocentralele Turceni, Rovinari, Craiova și Ișalnița, și exploatează mai multe cariere de lignit. Acționar unic al acestei societăți este Statul Român prin Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului.
Citește și:
CE Oltenia: „De ce Greenpeace nu semnalează și impactul energiei “verzi” asupra mediului”
Greenpeace solicită desecretizarea acordului pentru noul grup energetic de la Rovinari