Ministerul Economiei: Romania isi va atinge tintele pe energie regenerabila pentru 2020

Romania are toate sansele sa isi atinga tinta de utilizare a energiei regenerabile – in proportie de 24% din consumul total – pana in 2020, a declarat azi secretarul de stat in Ministerul Economiei Alexandru Sandulescu, in cadrul Forumului Marii Negre pentru Energii Regenerabile, care se desfasoara in aceste zile, la Bucuresti.

Sandulescu a precizat ca tinta de 24% a fost impusa Romaniei in urma unui studiu realizat de catre Comisia Europeana, care a stabilit ca potentialul tarii noastre poate asigura 25% din consumul total de energie.

In privinta fondurilor europene pentru proiecte de energie regenerabila, Sandulescu a declarat ca Ministerul Economiei deruleaza in prezent cel de-al doilea apel pentru proiecte. Pana acum, peste 300 de proiecte, in valoare de 1,6 miliarde de euro au trecut de primele doua etape de evaluare si urmeaza sa intre in cea de-a treia, evaluarea tehnico-economica.

Cele 1,6 miliarde de euro reprezinta doar cofinantarea ceruta pentru proiecte, iar suma total pe care Ministerul o are la dispozitie este de 190 milioane de euro. Sandulescu a adaugat ca la ultimul comitet pe tema fondurilor structurale s-a aprobat realocarea unor fonduri din sectoare cu atractivitate mai scazuta catre proiectele de energie regenerabila.

Certificate verzi romanesti pentru statele care nu-si ating tintele

Alexandru Sandulescu a declarat ca a fost elaborat deja in forma finala un proiect de Hotarare de Guvern in privinta preluarii certificatelor verzi in exces, prevedere solicitata de legea 139/2010 pentru modificarea Legii 220/2008 privind stimularea producerii de energie din resurse regenerabile.

“OPCOM va lua in considerare trei elemente – numarul de certificate verzi aflate in exces pe piata, energia electrica corespunzatoare respectivului numar de certificate si pretul mediu de vanzare a certificatelor in anul anterior. Se pot semna acorduri cu state care sa preia surplusul de energie regenerabila. Pretul va fi cel dat de valoarea medie a certificatelor verzi din anul anterior, plus eventualele costuri administrative, deci va fi o vanzare fara profit”, a declarat Sandulescu.

Acesta a precizat ca UE ar putea face presiuni asupra statelor membre pentru a-si atinge tintele intermediare de energie regenerabile prin transferuri statistice de certificate verzi din alte tari, printe care si Romania.

Secretarul de stat a precizat ca Ministerul Economiei se afla inca in discutii cu DG Competition (Directia Generala de Concurenta a CE) in privinta aprobarii schemei de sustinere cu certificate verzi.

Miturile energiei regenerabile

Alexandru Sandulescu a precizat ca exista doua mari mituri ale energiei regenerabile – gratuitatea acestui tip de energie si faptul ca sursele respective sunt inepuizabile.

„Este adevarat ca aceste surse de energie sunt regenerabile, insa pe o perioada strict determinata sunt limitate de potential – nu peste tot bate vantul sau soarele la fel, de mediu – nu peste tot se pot amplasa turbine eoliene sau panouri solare, dar si de sistem – limitele sistemului energetic national si limitari tehnologice, care sunt depasite incet-incet”, a declarat secretarul de stat.

In privinta costurilor energiei regenerabile, Sandulescu a precizat ca acestea sunt gratuite, insa costurile pe care le implica tehnologiile de transformare a vantului, apei si razeolor solare in energie electrica sunt de cele mai multe ori mai mari decat costurile pe care le implica resursele de combustibili fosili.

Forumul Marii Negre pentru Energii Regenerabile se desfasoara in intervalul 8-10 noiembrie, la hotelul Intercontinental din Bucuresti. Acesta este organizat de catre Patronatele Romanesti din Industrie: Romania, FPEN – Federatia Patronala Energia, SUNE – Asociatia Patronala Surse Noi de Energie si Consiliul Judetean Prahova, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe si al Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

Carmen Albisteanu
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri