Mihaela Toader, Ministerul Dezvoltării Regionale: „Nu ne vom mai rezuma doar la anveloparea blocurilor”

Mihaela Toader, Director general în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, a declarat, în cadrul conferinței Housing Forum 2017, că, în domeniul finanțării programelor de eficiență energetică a locuințelor, ministerul nu se va mai limita doar la anveloparea blocurilor. 

anveloparea
foto: wikimedia commons

Potrivit Mihaelei Toader, Programul Operațional Regional (POR), prin care sunt finanțate programele eficiență energetică pentru clădiri, a fost deja lansat anul trecut, iar în luna iunie urmează să fie deschis un apel.

Am învațat și noi ceva din ce am finanțat în perioada 2007-2013 atât din fonduri europene, cât și din împrumuturi contractate de autoritățile publice locale. Nu ne vom mai rezuma doar la anvelopare, clasica anvelopare pe care toată lumea o recunoaște, și, eventual, schimbarea fațadelor și a geamurilor, ci ne dorim să susținem și chiar să încurajăm  pe aceia care vin cu soluții inovative de genul îmbunătățirea sistemului de distribuție a agentului termic, modernizarea instalațiilor, eventual, schimbarea circuitelor acolo unde cazul, pentru a genera o mai mare eficiență energetică”, a declarat Mihaela Toader.

 

Problema incluziunii sociale, o abordare comunitară

În ceea ce privește problema incluziunii sociale, reprezentanta ministerului spune că, în exercițiul financiar 2014-2020, va fi pentru prima dată când vor miza pe o abordare de jos în sus”. 

Este pentru prima dată când încercăm în exercițiul financiar 2014-2020 o abordare de jos în sus. Și anume, nu mai avem neapărat pretenția ca de la nivel central avem cea mai bună soluție pentru incluziunea socială și îmbunătățirea nivelului de trai al comunităților. Ci am lăsat la dispoziția comunităților, prin proiecte integrate susținute din două programe operaționale, respectiv Capital Uman și Regional, să-și indetifice soluțiile și să vină să ne propună anumite tipuri de proiecte.

Potrivit acesteia, abordarea presupune o implicare mai mare a comunității.

Am propus această abordare, dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității, acolo unde lăsăm comunitățile locale să-și indetifice nevoile, să-și facă o strategie și să-și selecteze la nivel local proiectele. Nu ne dorim să ajungem în situația în care să menținem segregarea în aceste comunități. Cunoaștem situația unde, de regulă, toată lumea încearcă să arunce spre marginea comunității, fizic vorbind, aceste tipuri de locuințe sociale și să mențină această segregare”, a menționat Toader.

 

Potrivit datelor Eurostat, citate de Habitat for Humanity, România se confruntă cu probleme în ceea ce privește eficiența energetică a sectorului de locuire. De exemplu, peste 12% din populația țării nu își poate menține locuințele calde în sezonul rece. La acest capitol, România se situează pe penultimul loc.

În plus, sectorul de locuire este responsabil pentru 35% din consumul final de energie, media Uniunii Europene find de crica 24%. Energia consumată de sectorul de locuire depășește sectorul industriei și pe cel al trasnporturilor. Potrivit aceleiași surse, peste 60% din gospodăriile din România cheltuie mai mult de 10% din venit pentru energie.

spot_img

Ultimele știri