Ministerul se piaptănă, ONG-urile continuă lupta împotriva risipei alimentare

Săptămâna trecută, Ministerul Agriculturii anunța că intenționează să modifice legea pentru combaterea risipei alimentare, lege care nici măcar nu intrase în vigoare. În același timp, ONG-urile active deja în domeniu își continuă activitatea și lobby-ul, ceva mai înverșunate decât înainte.

risipei alimentare
Doru Mitrana, alături de reprezentanții Terra Mileniul III

Trebuia să fie o zi în care sărbătorim existența unei legi pentru combaterea și prevenirea risipei alimentare și a normelor ei de aplicare. Este din păcate doar un moment intermediar.

Așa și-a început astăzi discursul Doru Mitrana, Președintele Asociației Mai Mult Verde, în cadrul unei conferințe de încheiere a unui proiect dedicat combaterii risipei alimentare. În cadrul acestuia, și-au propus, alături de Food Waste Elveția și CeRe, să colecteze date privind cantitățile de alimente risipite, să informeze cetățenii cu privire la această problemă și să facă advocacy, adică să se implice în redactarea politicilor publice în domeniu.

Se pare că la primele două activități au înregistrat rezultate satisfăcătoare. Referitor la cea de-a treia, însă, cei de la CeRe și-au exprimat dezamăgirea. Demersurile lor nu s-au concretizat până acum într-o lege intrată în vigoare, cu normele de aplicare aferente. Potrivit Oanei Preda, problema ar consta în existența unor interese divergente între organizațiile neguvernamentale și companii.

Guvernul României nu trebuia să ia partea nimănui. Trebuia să asculte și să vină cu soluția cea mai potrivită. A hotărât însă să îngroape legea.

Cum au primit cei implicați vestea amânării

Toți par nemulțumiți de amânare, inclusiv Mihai Vișan, Directorul Executiv Romalimenta. Acesta recunoaște că reprezentanții federației sale au participat acum două săptămâni la consultări privind forma finala a normelor și că au semnalat mai multe nereguli. Una era faptul că legea permitea donarea de băuturi alcoolice, iar cealaltă – faptul că nu erau prevăzute sancțiuni pentru ONG-urile beneficiare care nu respectau întocmai legislația.

risipă alimentară Mihai Vișan, Directorul Executiv Romalimenta
Mihai Vișan, Directorul Executiv Romalimenta

Ca urmare, Ministerul Agriculturii a retras de pe site normele de aplicare și a publicat o informare de presă prin care anunța că va prelungi printr-o ordonanță de urgență termenele asumate, urmând să modifice și legea. În plus, în informare se preciza și că:

Un grup de lucru format din experți ai MADR și din actori ai sectorului de producție agroalimentar, lucrează pentru îmbunătățirea Legii nr.217/2016 privind diminuarea risipei alimentare.

Cert este că, acum, reprezentanții Ministerul Agriculturii nu răspund întrebărilor, fie ele venite din partea reprezentanților ONG-urilor, ai mass-mediei sau chiar din partea fostului parlamentar Florin Alexe, inițiatorul legii. Nu am înțeles însă foarte clar din răspunsul domnului Mihai Vișan dacă industria are parte de un altfel de tratament. Public, acesta a afirmat că excluderea beneficiarilor din grupul de lucru este o eroare care trebuie și probabil va fi corectată.

În ciuda obstacolelor, Doru Mitrana s-a declarat mulțumit de realizări. A reușit să coaguleze, spune el, ONG-urile active pe fiecare nivel al piramidei prevenirii risipei alimentare: o organizație care face educație pentru prevenirea risipeialimentare (TERRA Mileniul III), un magazin social (Somaro), prima bancă de alimente din România care se va deschide săptămâna viitoare în Otopeni, o fermă bio care produce compost (Bio&Co) și o organizație care oferă mâncare și servicii de asistență socială celor care nu sunt în evidența autorităților (Carusel).

risipei alimentare
Doru Mitrana, alături de reprezentanții Carusel
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri