Minereul exploatat la Rosia Montana ar contine 17% aur si 83% argint

Produsul final minier ce va iesi in urma exploatarii de la Rosia Montana va contine 17% aur si 83% argint, conform legislatiei si acordului incheiat cu investitorul, a declarat, marti, in Comisia Speciala pentru proiectul aurifer din Muntii Apuseni, Gheorghe Dutu, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM).

Tehnologia care functioneaza la ora actuala (cianurarea, n.r.) este pentru extractia aurului si argintului, fiind de ultima generatie. In momentul in care apare inca un element chimic care poate fi exploatat, acesta este cuantificat instantaneu si avem posibilitatea de a-l trece in licenta printr-un act aditional, astfel incat aceasta resursa sa fie valorificata. Evident, completat cu valoarea redeventelor etc (…) Produsul final minier in conformitate cu legislatia si cu acordul pe care il avem cu compania, este un produs cu un continut de 17% aur si 83% argint”, a declarat Dutu, citat de Agerpres.

Acesta a adaugat ca, la solicitarea Comisiei Speciale pentru Rosia Montana, ANRM va putea pune la dispozitie licenta de exploatare a proiectului, precum si faptul ca investitorul va fi cel care ar urma sa exploateze elementele chimice, altele decat aurul si argintul, daca acestea vor fi descoperite pe parcurs.

Rosia Montana Gold Corporation va exploata elementele chimice altele decat aurul si argintul, daca acestea vor fi descoperite, dar tot pe baza unei noi licente. Licenta de exploatare a proiectului poate fi pusa la dispozitia Comisiei Speciale la o simpla solicitare din partea dumneavoastra”, a afirmat presedintele ANRM.

Parlamentarii comisiei speciale pentru Rosia Montana s-au reunit, marti, pentru a discuta despre investitia pe care canadienii de la Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) vor sa o deruleze intr-un proiect de extractie a aurului.

Incepand de miercuri, timp de doua zile, membrii comisiei se vor deplasa la Rosia Montana, unde vor sta de vorba cu reprezentanti ai minerilor, ai companiei Rosia Montana Gold Corporation, ai ONG-urilor si autoritatilor.

Parlamentarii au termen sa incheie raportul cu privire la exploatarea miniera pana pe 20 octombrie, prima camera sesizata fiind Senatul.

La jumatatea lunii septembrie, ministrul Mediului, Rovana Plumb, declara ca valoarea garantiei de mediu pe care investitorul canadian o va depune, anual, in contul statului roman pentru proiectul de la Rosia Montana este de 146 milioane de dolari, la care se adauga o garantie suplimentara, in caz de accident ecologic, in valoare de 25 milioane dolari, in fiecare an.

Guvernul a adoptat, in data de 27 august 2013, proiectul de lege referitor la Rosia Montana.

Citeste:

Rosia Montana, declarat proiect de interes public doar prin lege

Ministerul Mediului nu a acordat nicio derogare de la legislatie pentru RMGC

spot_img

Ultimele știri