Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va aloca 35 de milioane de lei, pentru reabilitarea rețelei naționale de monitorizare a calității aerului. Din această sumă, 3 milioane vor fi alocate pentru înlocuirea stațiilor de monitorizare din București, în acest moment nefuncționale.
Capitala, alături de Brașov și Iași, riscă să atragă o procedură infringement din partea Uniunii Europene, din cauza slabei calități a aerului.
Potrivit Ministrului Mediului, Cristiana Pașca-Palmer, cele 3 orașe fac demersuri pentru evitarea situației. Dacă în Brașov a fost realizat deja un plan de măsuri pentru îmbunătățirea calității aerului, iar în București se lucrează la acesta, autoritățile din Iași sunt abia în stadiul de efectuare a studiului de fezabilitate.
Pașca-Palmer a precizat însă că evitarea infringementului este „responsabilitatea autorităților locale”, iar „Ministerul are datoria de a raporta datele la Comisia Europeană”. De asemenea, a avertizat că reabilitarea rețelei nu atrage și îmbunătățirea calității aerului, pentru care trebuie luate măsuri urgente.
(După reabilitare, n.r.), vom avea date mai concrete. Asta nu înseamnă că vom avea aer mai bun.