Schimbările climatice modifică tiparele normale ale vremii, iar animalele și insectele urmează din instinct condițiile atmosferice prielnice spre teritorii care înainte le erau interzise. Comuni în țările tropicale, țântarii Aedes aegypti sunt acum o prezență obișnuită în zonele din sudul Statelor Unite, în special în zonele mlăștinoase ale Floridei. Această specie de țânțari a adus pe teritoriul țării virușii a două dintre cele mai severe boli (durerile resimțite de pacienți sunt agonizante) pentru care în momentul de față nu există lac sau vaccin: febra dengue și chikungunya.
Până acum, insecticidele pulverizate în jurul orașului Key West, din extremitatea sudică a statului Florida, au reușit să țină la distanță aceste insecte, însă inevitabilul s-a produs iar acestea au dezvoltat rezistență la patru din cele șase substanțe folosite pentru exterminarea lor. La fel ca în cazul altor specii de țânțari, doar femelele sunt cele care se hrănesc cu sânge și împrăștie bolile contagioase, în timp ce masculii folosesc ca hrană seva plantelor și sunt folosiți doar pentru împerechere.
Speculând această situație, cercetătorii de la compania britanică de inginerie genetică Oxitec au găsit o modalitate de a introduce în ADN-ul masculului fragmente genetice de E. coli și viruși Herpex Simplex. Acest ADN sintetic nu prezintă un risc pentru alte animale, însă este foarte eficient în exterminarea larvelor de țânțari. Eliberați în natură, masculi modificați genetic se vor împerechea cu femele însă larvele infestate nu vor supraviețui, astfel populația înregistrând o scădere. În experimentele efectuate de Oxitec în Brazilia și Insulele Cayman, milioane de țântari modificați au reușit să decimeze, în câteva luni, peste 95% din populația de insecte vizată. Ambele țări au fost atât de impresionate de acest rezultat încât doresc că ducă operaținea la scară națională.
Cu toate acestea, locuitorii din Florida sunt circumspecți cu privire la perspectiva de a avea în cartierele lor milioane de zburători modificați genetic. În ciuda asigurărilor făcute de Oxitec, cetățenii americani au inițiat o petiție pentru a preveni eliberarea acestor țântari. Până în prezent, peste 140.000 de oameni au semnat-o.
Puteți citi și:
România a coborât 39 de locuri în topul țărilor pregătite pentru schimbări climatice