Compania ‘Holzindustrie Schweighofer’ a investit 20 de milioane de euro in doua centrale termoelectrice alimentate cu biomasa, la Sebes (Alba) si Radauti (Suceava), care vor fi date in functiune peste doua luni, respectiv in circa trei saptamani, fiind astfel cel mai mare producator de energie in cogenerare din tara, informeaza Agerpres.
Proprietarul companiei, Gerald Schweighofer, a declarat, miercuri, la Sebes, intr-o conferinta de presa, ca este planificata pentru acest an constructia unei centrale mai mari, de 8,5 MW, o investitie de 25 de milioane de euro. Caldura este folosita pentru uscarea cherestelei si a rumegusului, iar curentul electric verde produs poate fi livrat retelei nationale. Capacitatea centralei de la Radauti este de 4,9 MW energie electrica pe ora, iar a celei de la Sebes este de 2,5 MW, in conditiile in care o centrala de 5 MW poate aproviziona cu energie un oras de 25.000 de locuitori. ‘Holzindustrie Schweighofer’ a achizitionat 5.000 de hectare de teren agricol in judetul Botosani, pe care, pe termen lung, se va produce biomasa, urmand a se cultiva vegetatie cu crestere rapida, care se va recolta dupa 7-10 ani.
In ceea ce priveste productia de peleti din lemn, fabricati la Sebes, 99 % din capacitate este exportata in Austria si Italia, tari in care se foloseste pe scara larga acest sistem de incalzire. Peletii din lemn sunt un produs folosit in Occident si SUA ca si combustibil, considerat o alternativa ‘ecologica’ si mai ieftina la sistemul de incalzire cu gaz metan. Suedia este tara in care, in 1990, a demarat productia industriala de peleti din lemn in vederea folosirii acestora drept combustibil. Se considera ca sistemul de incalzire pe baza de peleti raspunde cerintelor de utilizare a energiei ‘regenerative’, fiind considerat drept cea mai curata alternativa de incalzire domestica.
Compania ‘Holzindustrie Schweighofer’ a deschis in 2003 in municipiul Sebes una din cele mai mari fabrici de cherestea din Europa. Investitie in valoare de 100 de milioane de euro, fabrica are o capacitate anuala de debitare de peste un milion de metri cubi de bustean prelucrat, lemn provenit din Romania si Slovacia. Cealalta fabrica detinuta in Romania, la Radauti, deschisa in mai anul trecut, are o capacitate putin mai mare de debitare, valoarea investitiei fiind de 115 milioane de euro. Bustenii provin din Romania si Ucraina.