text de Razvan Calin
1,36 de miliarde de euro pe an vor cheltui autoritatile romane pentru imbunatatirea calitatii apei.
Bucurestiul este cel mai mare poluator din Romania. Pentru corectitudine, facem precizarea ca raul Dambovita, in aval de Capitala, e cel mai murdar rau din tara. Am subliniat murdar pentru a nu se face confuzie intre rau degradat si rau otravit. Bucurestiul nu varsa in rau substante toxice. In sectiunea Budesti (in aval de Glina, la confluenta Dambovitei cu Argesul) se inregistreaza depasiri de circa 4 ori ale limitelor admisibile de calitate la oxigen dizolvat, ale consumului biochimic de oxigen, consumului chimic de oxigen, compusilor cu azot si fosfor total. In aval de Bucuresti, Dambovita e considerata rau de categoria a V-a de calitate (cea mai mare treapta de degradare a apei; pentru comparatie, apa de calitatea I, apa "curata", este apa de izvor.)
Pana in 2015, toate cursurile de apa din Romania trebuie sa atinga "starea buna a apei" – treapta a II-a calitativa. Din investitiile de 19 miliarde de euro, care trebuie, pana 2018, derulate in sectorul ecologizarii apelor, 15 miliarde sunt pentru realizarea lucrarilor de infrastructura de apa si apa uzata. In prima etapa, pana in 2010, toate orasele mari – de peste 100.000 de locuitori – trebuie sa aiba statii de epurare modernizate. Din cauza necesarului investitional foarte mare, Bucurestiul are un termen de conformare mai lung, pana in 2013, cand se vor incheia lucrarile la Statia Glina.
In total, sunt 33 de proiecte de modernizare a acestor statii de epurare a apelor pentru orasele mari, cu o valoare de peste 1,25 miliarde de euro. Statia de la Glina are nevoie de aproape 250 de milioane, deci in jur de 20% din totalul investitiilor. 29 dintre cele 33 de proiecte sunt deja in derulare, potrivit Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor. Pentru celelalte patru exista pregatite proiectele de finantare, urmand ca Bruxelles-ul sa-si dea acordul asupra lor. Intre 2010 si 2015 exista o a doua etapa, pentru orasele de peste 10.000 de locuitori.
Un curs de apa se "curata" in aproximativ doi ani. Teoretic, in 2015, inclusiv Dambovita va fi un rau curat. Autoritatile au prevazut, drept masura temporara de epurare a raului, ca instalatiile Statiei Glina sa fie date in folosinta pe masura ce sunt construite. Apa trece prin trei faze de curatire: mecanica, biologica si tertiara. Tehnic, singura modalitate de reducere este ca, dupa finalizarea fiecareia dintre cele trei instalatii, apele sa fie trecute prin etapa respectiva de epurare.
"Pe mine, ca minister, ma intereseaza doua lucruri: sa asigur populatiei apa de buna calitate, si la sursa, si acasa, si sa ating starea buna a apei. Sa creez pentru apa starea necesara dezvoltarii biodiversitatii. Intre 2010 si 2015 exista o a doua etapa, pentru orasele de peste 10.000 de locuitori. Şi am inceput deja sa pregatim proiecte, mai ales pentru zonele sensibile, cum sunt cele vulnerabile la nitrati proveniti din agricultura, zonele in care apa din fantani nu e potabila sau zonele din ariile limitrofe regiunilor protejate, pentru a evita poluarea habitatului ocrotit." Lucia Ana Varga, secretar de stat in Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor.