Peste 3.500 de reprezentanți ai Asociației Forestierilor din România protestează astăzi în Piața Victoriei. Aceștia reproșează Romsilva că a triplat prețul minim de pornire la licitațiile de vânzare a lemnului și cer autorităților deblocarea activității din sector.
La proteste, și-au anunțat prezența Asociația Producătorilor de Mobilă din România, Comunitatea Forestierilor – Fordaq, Federația Proprietarilor de Păduri și Pășuni Nostra Silva, Asociația Forestieră „Bucovina”, Asociația Forestieră „Valea Someșului”, Asociația Forestierilor și producătorilor de mobilă „Mureșul” și Federația Sindicatelor din Industria Lemnului. Potrivit estimărilor Jandarmeriei, numărul protestatarilor este de aproximativ 3.500 – 4.000.
Reprezentanții asociațiilor cer autorităților să intervină pentru anularea deciziei Romsilva de a crește cu 300% prețul minim de pornire la licitațiile de vânzare a masei lemnoase, decizie care le afectează serios activitatea:
„Prin măsura luată de Romsilva, România a ajuns să aibă printre cele mai mari prețuri de achiziție a masei lemnoase din Europa, competitivitatea industriei de prelucrare a lemnului și a mobilei fiind grav afectată. Peste 130.000 de angajați din industrie, împreună cu familiile lor, își văd astfel pusă sub semnul întrebării posibilitatea asigurării traiului de zi cu zi”, au precizat organizatorii protestului.
Aceștia au obținut autorizație pentru a demonstra în față Guvernului în intervalul orar 11:00 – 18:00. Însă, avertizează că își vor continua seria acțiunilor, pentru a atrage atenția autorităților asupra blocajului din domeniul forestier.
Care sunt solicitările protestatarilor
Cei prezenți în Piața Victoriei au bannere cu mesaje precum: „Vrem licitație cu strigare/Nu vrem loz în plic!”, „Dorim o cotă de masă lemnoasă pentru sprijinirea firmelor mici și mijlocii”, „Mergem spre falimentare”, „Noi vrem să muncim, nu să cerșim!”, „Vrem licitație deschisă cu strigare”, „Pădurea nu se vinde la loz în plic”, „Schimbarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase aprobat prin HG 924/4.11.2011″, „Ai noștri vor să ne distrugă pe noi” și „Nu cumpărăm coajă la preț de lemn de lucru”.
Conform Mediafax, pe lista solicitărilor, se mai află măsuri precum: adoptarea în regim de urgență a unor decizii care să permită accesul real la resursa de masă lemnoasă, modificarea contractului de vânzare-cumpărare impus de Regia Națională a Pădurilor și eliminarea clauzelor abuzive ce contravin legislației în vigoare, reprogramarea licitațiilor desfășurate la direcțiile silvice, la care s-a adjudecat mai puțin de 50% din volumul oferit la licitație, cu prețuri de pornire la nivelul celor practicate în 2015.
De asemenea, protestatarii mai cer transparentizarea vânzării de masă lemnoasă de către RNP-Romsilva, interzicerea reținerii și exploatării fără licitație de către RNP-Romsilva a masei lemnoase proprietate publică a statului, organizarea licitațiilor publice cu strigare pentru valorificarea masei lemnoase, eliminarea licitării în plic, controale tematice ale Gărzilor Forestiere în pădurile administrate de Romsilva și depolitizarea Romsilva.
Care este reacția autorităților
Reprezentanții Romsilva au precizat că prețurile de pornire au fost stabilite pe baza „licitațiilor publice, deschise și transparente” desfășurate în cursul anului 2015, în conformitate cu prevederile Regulamentului de valorificare a masei lemnoase aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 924/2015.
Nivelul de piață al prețurilor de referință nu este un nivel apreciat sau un nivel determinat în mod aleator de către RNP – Romsilva, ci este rezultatul unui calcul matematic, foarte precis, care a luat în considerare prețurile pe care piața le-a format (prețurile de adjudecare) pentru masa lemnoasă care a făcut obiectul anului de producție 2015.
La sfârșitul săptămânii trecute, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a anunțat că specialiștii din cadrul Consiliului Concurenței au recomandat folosirea prețului minim de adjudecare de la ultimele licitații, precum și stabilirea acestora în funcție de condițiile de piață.