Mii de oameni au semnat deja petiția pentru salvarea pădurilor

Platforma de campaigning online de-clic.ro anunță lansarea petiției Salvează pădurea: ia drujba din mâna Holzindustrie Schweighofer! Până acum, peste 12.000 de cetățeni au semnat petiția ce solicită parlamentarilor din Camera Deputaților să nu cedeze amenințărilor corporațiilor din industria lemnului. Trei companii multinaționale – Holzindustrie Schweighofer, Kronospan și Egger domină piața românească la achiziția de material lemnos. În condițiile în care în România se taie peste 3 hectare de pădure la fiecare oră, responsabilitatea dispariției pădurilor din țara noastră revine deopotrivă autorităților și marilor companii.

protest

Petiția poate fi consultată și semnată pe site-ul www.de-clic.ro.

27 de organizații din România și străinătate s-au reunit pentru a susține demersul adresat membrilor Camerei Deputaților, care în săptămânile următoare vor re-examina, la cererea președintelui Klaus Iohannis, legea de modificare a Codului Silvic.

Motivul petiției – și una din cauzele cererii de re-examinare – este limita de 30% impusă prin noul Cod Silvic oricarei companii în procesarea unei specii de arbori din România. În replică Holzindustrie Schweighofer a trecut la intimidări adresând o scrisoare oficială României în septembrie 2014. Aceasta amenința cu deteriorarea relațiilor comerciale dintre Austria și România dacă plafonarea nu era eliminată din lege. Amenințările au funcționat: președintele Klaus Iohannis a refuzat promulgarea Codului Silvic adoptat de Parlament in februarie. Legea a fost retrimisă în luna martie Parlamentului pentru rediscutarea amendamentelor impuse de Holzindustrie Schweighofer.

Codul Silvic, în forma adoptată de Parlament, este o lege cadru cu multe deficiențe – așa cum rezultă și din observațiile formulate de numeroase organizații. Petiția recent lansată este un instrument de reacție rapidă în fața adoptării iminente a unei legi care poate pierde o reglementare importantă (cota de 30%) în procesul re-examinării. De asemenea, în viziunea comunității de-clic.ro și a partenerilor săi, absența acestei prevederi periclitează biodiversitatea și va conduce la anihilarea industriei autohtone de procesare a lemnului.

Acțiunile platformei de-clic vor continua astfel încât presiunea să fie menținută până când principiile Codului Silvic vor reflecta necesitățile de protecție ale pădurii și sustenabilitatea reală în exploatare, iar aceste principii vor fi transformate în norme eficiente de implementare. Autoritățile din România trebuie să învețe să respecte voința cetățenilor și să uite de atitudinea subordonată corporațiilor din industria lemnului”, a declarat Claudia Apostol, campaigner de-clic.ro.

Petiția este inițiată de platforma de-clic în parteneriat cu următoarele organizații și grupuri de acțiune: 2Celsius, Agent Green, Bankwatch România, Greenpeace România, WWF România, Institutul pentru Dezvoltare și Inovare, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Coaliția pentru Mediu, EcoCivica, Asociația E-JUST, Environmental & Social Change UK, Federația Coaliția Natura 2000, Fundația Terra Mileniul III, Asociația Funky Citizens, Grupul de inițiativă civică Sebeș, Asociația Grupul de Intervenție Civică, Mai Mult Verde, NeuerWeg, Nostra Silva, Prima Natura, Rețeaua Mining Watch România, Rețeaua Energy Justice România, România Curată, Asociația România Vie, Asociația T.E.S.L.A, Transilvania Verde, Asociația Brașovul Pedalează.

Puteți citi și:

Cel mai mare protest față de tăierile abuzive de copaci, sâmbătă în toată țara

Codul Silvic a fost adoptat după șapte ani și aduce limite pentru exploatările de lemn

Un dosar penal în primele trei luni de funcționare a Radarului Pădurii

spot_img

Ultimele știri