Mii de incendii de vegetație distrug Pădurea Amazoniană

Mii de incendii de vegetație au cuprins Pădurea Amazoniană și continuă pentru a șaptesprezecea  zi, afectând Brazilia, Bolivia și Venezuela.

Brazilia a înregistrat un număr record de incendii în 2019, conform Agenției Spațiale Braziliene, cu 85% mai mult decât acum un an. Au fost înregistrate peste 75.000 de incendii de vegetație în primele opt luni ale anului.

Activiștii de mediu și cercetătorii susțin că incendiile de vegetație au fost pornite de fermieri și tăietori de lemne care vor să utilizeze terenurile, încurajați de politicile lui Jair Bolsonaro. Bolsonaro a acuzat organizațiile non-guvernamentale că au declanșat incendiile pentru a răni reputația guvernului.

Cele mai grav afectate state sunt Roraima, Acre, Rondônia și Amazonas. Aceste regiuni au înregistrat creșteri semnificative ale incendiilor, în comparație cu media ultimilor patru ani. Amazonas, cel mai mare stat din Brazilia, a declarat stare de urgență.

Defrișările în Pădurea Amazoniană braziliană au crescut cu 67% în acest an

Nori de fum imenși s-au răspândit deasupra pădurii și au ajuns în locuri îndepărtate, întunecând cerul în São Paulo, aflat la peste 3200 de kilometri depărtare. Conform serviciului de monitorizare Copernicus, fumul a ajuns până la coasta Atlanticului.

Incendiile au emis o cantitate semnificativă de dioxid de carbon, echivalentul a 228 megatone.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că incendiile sunt o criză internațională care ar trebui dezbătută la summit-ul G7 din Biarritz, Franța.

Pădurea Amazoniană găzduiește trei milioane de specii de plante și animale și joacă un rol crucial în echilibrarea dioxidului de carbon din atmosferă, absorbind milioane de tone de CO2 în fiecare an.

Însă atunci când copacii sunt tăiați sau ard, carbonul pe care îl stochează ajunge în atmosferă, iar capacitatea pădurii de a absorbi emisii de carbon este redusă.

În Bolivia, incendiile au distrus deja 500.000 de hectare de pădure.

spot_img

Ultimele știri