Sute de mii de oameni vor fi nevoiți să se mute de pe insule joase până la jumătatea secolului

Sute de mii de oameni care locuiesc pe insule joase vor fi forțați să-și părăsească casele în următoarele decenii din cauza creșterii nivelului mării și a contaminării surselor de apă potabilă, avertizează oamenii de știință.

Conform unui studiu realizat de cercetătorii de la US Geological Survey (USGS), Institutul Deltares în Olanda și Universitatea din Hawaii, multe dintre insulele mici din Oceanul Pacific și Oceanul Indian vor fi nelocuibile până la jumătatea secolului, mult mai repede decât estimările precedente.

Mai mult de jumătate de milion de oameni trăiec pe insule coraligene, denumite și atoli, care se formează prin depunerea scheletelor de corali. Ele sunt deosebit de vulnerabile la schimbări climatice, din cauza altitudinii joase.

Studiul examinează și impactul inundațiilor asupra rezervelor de apă potabilă. Sursa principală de apă potabilă pe atoli este ploaia. Aceasta rămâne în pământ ca un strat de apă subterană care plutește deasupra apei sărate, mai dense. Însă inundațiile din ce în ce mai frecvente vor contamina apa potabilă cu apă sărată, iar cantitatea de precipitații nu este suficientă pentru a elimina apa sărată și de a reface rezervele până în anul următor, când inundațiile se repetă.

carturesti.ro

Conform lui Curt Storlazzi, autor al raportului, inundațiile cu apă de mare vor face majoritatea atolilor de nelocuit între 2030 și 2060.

„Traiul uman va fi dificil în majoritatea locațiilor începând cu anii 2030 și până în 2060, necesitând relocarea locuitorilor insulelor sau investiții financiare semnificative pentru infrastructură nouă.”

Studiul a analizat insula Roi-Namur de pe atolul Kwajalein în insulele Marshall, însă cercetătorii spun că rezultatele se pot aplica atolilor locuiți din întreaga lume, incluzând insulele Cook, Caroline, Maldive, Seychelles sau nord-vestul insulelor Hawaii.

Dina Ionesco, de la Organizația Internațională pentru Migrație, a explicat pentru The Guardian că soarta oamenilor care locuiesc pe atoli este doar o parte din criza migrației cauzate de schimbărilor climatice, care va afecta sute de milioane de oameni în următorii ani.

„Milioane de oameni vor fi la risc din cauza căldurii extreme, a lipsei apei și a inundațiilor, precum și din cauza creșterii nivelului mării… vorbim despre ceva care va juca un rol imens în următorii ani în ceea ce privește forțarea oamenilor să-și părăsească casele.”

Banca Mondială estimează că peste 140 de milioane de oameni ar putea fi strămutați din cauza schimbărilor climatice până în 2050.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri