Producatorii traditionali din Maramures si-au inscris branzeturile, gemurile si fructele intr-o competitie a produselor naturale desfasurata sambata la Baia Mare, unde marii castigatori au fost branzeturile de Petrova, mierea cu miez de nuca si dulceata de afine.
In urma competitiei organizate de World Wide Fund cu sprijinul Comisiei Europene, castigatorii au primit cate un contract de furnizare cu o pensiune din Ocna Sugatag. Organizatia a ales sa organizeze concursul in Maramures datorita diversitatii mediului rural si practicilor agricole ecologice.
„Varietatea si calitatea produselor locale inscrise in competitie, precum si modul in care acestea au fost apreciate de juriu, demonstreaza faptul ca ele reprezinta o alternativa benefica pentru consumatori. Iar beneficiile pentru natura si pentru peisajul tradițional le ridica si mai mult valoarea”, a declarat Luminita Tanasie, Director de Program WWF Dunare-Carpati Romania.
Mierea, branza de diferite soiuri, gemurile naturale, fructele uscate sau traditionala palinca s-au aflat pe mesele de prezentare ale concurentilor. Criteriile pe care juriul le-a avut in vedere in evaluarea produselor au fost: proprietatile organoleptice, modul de prezentare a produsului, valoarea adaugata a produsului pentru comunitate si natura (sprijinirea economiei locale, mentinerea practicilor agricole traditionale, conservarea patrimoniului traditional, pastrarea peisajelor rurale), dar si caracterul local al produsului si atitudinea fermierului fata de mediul inconjurator.
Competitia de produse traditionale este o componenta a proiectului WWF „Fermierii sunt pastratorii zonelor agricole cu valoare naturala ridicata”, proiect care isi propune punerea in valoare a acestor zone.