Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Miercuri s-a dezbatut interzicerea cianurilor in minerit

Propunerea de interzicere a cianurilor in minerit a fost discutata miercuri in Camera Deputatilor. Propunerea legislativa de modificare a Legii Minelor in sensul interzicerii cianurilor este sprijinita oficial de guvern, care a adoptat aceasta pozitie in iunie 2007. Masura este sustinuta, de asemenea, si de PNL, PSD si PD-L. Acesta din urma si-a exprimat sustinerea fata de interzicerea cianurilor in aprilie 2008.

Propunerea a fost respinsa luna trecuta in Comisia pentru Industrie a Camerei Deputatilor, dupa ce grupul parlamentar al PD-L a votat impotriva.

Sustinerea neasteptata a conducerii PD-L pentru acest proiect vine dupa ce Coalitia Romania Fara Cianuri a cerut Partidului Democrat-Liberal, printr-o scrisoare deschisa, sa sustina interzicerea cianurilor in minerit, atat printr-o pozitie publica, ca si la votul din plenul Camerei Deputatilor.

Pe de alta parte, PD-L a fost, pana acum, singurul partid care a evitat sa isi exprime oficial pozitia in legatura cu acest subiect. Declaratia lui Emil Boc rastoarna insa aceasta situatie.

Potrivit Coalitiei, Partidul Democrat-Liberal, spre deosebire de celelalte partide politice romanesti, nu si-a facut publica niciodata pozitia referitor la aceasta initiativa legislativa, insa a votat impotriva interzicerii cianurii in minerit in comisiile in care s-a discutat initiativa pana acum. "Aceasta ne indreptateste sa consideram ca Partidul Democrat-Liberal are o pozitie pro-cianura", spun reprezentantii Coalitiei Romania Fara Cianuri.

Coalitia "Romania fara Cianuri!" considera ca interzicerea cianurii in minerit trebuie sa devina o prioritate in problematica de mediu si a sanatatii publice din Romania, iar partidele parlamentare pot contribui direct la aceasta. "Din nefericire, la 8 ani de la tragicul accident de la Baia Mare, nici la nivel international si nici in Romania nu exista reglementari si mecanisme suficiente pentru prevenirea unor astfel de accidente. 30% din acidul cianhidric generat de activitatea de cianurare din uzinile de procesare se pierde in aer.

Acidul cianhidric este catalogat gaz toxic de lupta in Conventia privind interzicerea dezvoltarii, producerii, stocarii si folosirii armelor chimice si distrugerea acestora deschisa spre semnare la Paris in 1993 si a fost utilizat in camerele de gazare de la Auschwitz si Maidanek", sustin reprezentantii Coalitiei.

Astfel, la doar doua luni pana la alegerile locale, Romania Fara Cianuri vrea ca Partidul Democrat-Liberal sa adopte o pozitie care sa sustina dreptul romanilor la un mediu curat, fara amenintarea constanta a cianurii. Partidul Democrat-Liberal (rezultat din uniunea Partidului Democrat, care nu si-a exprimat pozitia fata de interzicerea cianurii in Romania, si Partidul Liberal Democrat, care a sustinut interzicerea cianurii in minerit prin vocile unor membri importanti) a fost singurul partid care a adoptat, pana acum, o pozitie de sustinere a utilizarii cianurii in minerit.

In Romania, in acest moment, nicio operatiune miniera nu utilizeaza cianura in procesul de extragere a aurului si argintului, astfel interzicerea cianurii in sectorul minier nu are consecinte sociale si economice. Zonele miniere in care s-a utilizat cianura in trecut, insa, sunt permanent expuse pericolului acestei substante extrem de toxice pentru oameni si mediu, spun reprezentantii Coalitiei.

"In Baia Mare a avut loc binecunoscutul accident cu cianura din anul 2000 – numit "Cernobilul acvatic" – cand mii de tone de peste au murit in raurile Tisa si Dunare din cauza unei scurgeri de cianuri de la mina Aurul detinuta de compania australiana Esmeralda. 99 000 m cubi de ape reziduale cu cianuri s-au reversat din lacul de decantare al minei si a produs cel mai mare dezastru ecologic din Europa din ultima decada", mai infomeaza acestia.

In 2007, Senatorii Gheorghe Funar (PRM) si Peter Eckstein Kovacs (UDMR) au initiat o propunere legislativa pentru completarea Art. 4 din Legea Minelor nr. 85/2003, privind interzicerea folosirii cianurilor in minerit in Romania. Aceasta propunere legislativa va fi votata in curand in plenul Camerei Deputatilor.

Pe pagina de internet www.faracianura.ro, creata special de Coalitia "Romania fara Cianuri!" pentru a sustine interzicerea cianurii in Romania si pentru a oferi informatii despre aceasta initiativa legislativa, dar si despre cianura si efectele ei, a fost implementat un sistem de vot si petitii on-line. Potrivit Coalitiei, pana acum, 7684 persoane s-au declarat in favoarea interzicerii cianurii in mineritul din Romania, un procent de 98% dintre semnatari.

spot_img

Ultimele știri