Lacul amenajat in locul fostei mine de lignit de la Valea Crisului, denumit de localnici ‘micul Balaton’, a fost umplut partial cu apa, informeaza Agerpres.
Vicepresedintele Consiliului Judetean Covasna, Demeter Janos a declarat ca lucrarile s-au finalizat in partea cea mai adanca a lacului, iar apa din subteran a inceput deja sa se acumuleze, insa cele trei paraie care vor constitui principalele surse de alimentare cu apa a ‘micului Balaton’ vor fi ‘racordate’ abia anul viitor.
Pana atunci, vor continua lucrarile de consolidare si taluzare a malurilor. Directorul Agentiei de Protectie a Mediului Covasna, Hobincu Zoltan a declarat ca in aceasta primavara vor incepe si lucrarile de impadurire din zona lacului, care, potrivit estimarilor acestuia, va avea nevoie de trei ani pentru a se umple cu apa pana la capacitatea maxima.
Exploatarile la cariera de lignit de la Valea Crisului au inceput in anii 80, dar niciodata nu au fost prea profitabile, intrucat carbunele nu era de calitate. La scurt timp dupa 1989, mina a fost inchisa, iar in urma a ramas o groapa imensa. Abia in 2003, Ministerul Industriilor a luat decizia de a derula aici un amplu proiect de ecologizare, realizat cu sprijinul Bancii Mondiale.
Proiectul prevede amenajarea unui luciu de apa, cu o suprafata de circa 17 ha, si a infrastructurii turistice necesare pentru realizarea unei baze de agrement, pe o suprafata de 35 pana la 50 ha. Viitorul paradis turistic va cuprinde spatii verzi, realizate prin plantarea unor arbori pentru fixarea malurilor lacului si va beneficia de drumuri de acces catre spatiile de agrement, hotelurile si pensiunile turistice care vor fi construite in viitor.
Daca in urma cu cativa ani nimeni nu dadea doi bani pe terenurile din Valea Crisului, astazi, acestea sunt la mare cautare, dar nimeni nu mai vinde nimic. Localnicii au ‘inghetat’ tranzactiile, convinsi fiind ca se vor imbogati, dupa ce proiectul se va finaliza.