Microplasticele afectează creșterea râmelor, ar putea avea un impact negativ asupra solurilor

Râmele au dificultăți de dezvoltare în solurile care conțin microplastice, impact care ar putea avea consecințe negative asupra solurilor, conform unui nou studiu.

Cercetătorii au descoperit că râmele puse în soluri contaminate cu microparticule din polietilenă de înaltă densitate (HDPE) timp de 30 de zile au pierdut aproximativ 3% din greutatea corporală, în comparație cu un eșantion de control plasat într-un sol similar fără HDPE, a cărui greutate a crescut cu 5%.

Bas Boots, autor principal al studiului, a declarat că motivele pentru care râmele pierd greutate nu sunt încă clare, însă probabil au legătură cu efectele microplasticelor asupra sistemului digestiv.

„Aceste efecte includ obstrucția și iritația tractului digestiv, limitarea absorbției nutrienților și reducerea creșterii.”, a declarat Boots.

Dacă prezența microplasticelor afectează creșterea râmelor la o scară largă, ar putea avea implicații majore asupra sănătății solurilor și a agriculturii. Râmele sunt o parte vitală a ecosistemelor solului, având un rol vital în menținerea fertilității și a sănătății acestuia. Ele se hrănesc cu materie organică, pe care o transformă în humus. Râmele reduc gradul de compactare al solului și îi îmbunătățesc structura.

Studiu: Oamenii consumă anual cel puțin 50.000 de particule de microplastic

Microplasticele au fost găsite în numeroase medii, inclusiv în apa potabilă și organismul uman. Un studiu publicat în primăvara acestui an arăta că microplasticele transportate pe calea aerului pot atinge locuri izolate. Conform unui alt studiu, chiar și cele mai adânci zone din oceane au fost contaminate cu microplastice.

Amploarea contaminării este în mare necunoscută, însă unele studii europene au identificat între 700 și 4.000 de particule de microplastice per kilogram de sol în unele regiuni.

spot_img

Ultimele știri