Studiu: microplasticele pot contamina noi medii prin intermediul insectelor zburătoare

Microplasticele pot contamina noi medii prin intermediul insectelor zburătoare, amenințând păsările și alte specii care se hrănesc cu ele, conform unui nou studiu.

În cadrul noului studiu, cercetătorii au hrănit larve de țânțar, care trăiesc în apă, cu particule de microplastic, care au rămas în interiorul animalelor pe măsură ce au crescut. Larvele au consumat de bunăvoie particule fluorescente de microplastic cu dimensiunea de 0.0002 cm.

Amanda Callaghan, profesoară la Universitatea din Reading, Marea Britanie și autor principal al studiului, a explicat pentru The Guardian că larvele nu pot face diferența între particulele de microplastic și hrană. Ele se hrănesc cu alge, care sunt de aproximativ aceleși dimensiuni ca microplasticele.

Callaghan a declarat că este foarte probabil ca alte insecte zburătoare care își încep viața ca larve în apă să se hrănească și să rețină microplastice în organismul lor. Păsările, liliecii și păianjănii se numără printre speciile care consumă o cantitate mare de insecte, iar studiul sugerează că și acestea consumă microplastice.

„Este o realitate șocantă că plasticul contaminează aproape fiecare colț al mediului și al ecosistemelor sale. În ultimul timp, a fost acordată multă atenție plasticelor care poluează oceanele noastre, dar acest studiu dezvăluie că acestea există și pe cerul nostru. Aceasta este o nouă cale de a aduce plasticele în aer și de a expune animale care nu sunt în mod normal expuse. Nu știm care va fi impactul.”, a declarat Callaghan.

Acesta este primul studiu care sugerează că păsările terestre care se hrănesc cu insecte sunt afectate.

Green Report Shop Produse ECO

Matt Shardlow, director executiv al organizației Buglife, a atras atenția că insectele acvatice sunt cele mai afectate de poluarea cu microplastic.

„Emitem miliarde de fibre de plastic în fiecare an, dintre care multe ajung direct în râuri, așa că există o nevoie urgentă de mai multe cercetări legate de rolul pe care microplasticele l-ar putea juca în declinurile vieții acvatice.”, a declarat Shardlow.

Multe microplastice sunt fibre care ies din articolele de îmbrăcăminte din materiale sintetice în timpul spălatului. O singură spălare poate duce la emiterea a 700.000 de fibre. Shardlow recomandă publicului să evite hainele din materiale sintetice.

Conform cercetătorilor, și oamenii consumă microplastice, din surse cum ar fi fructe de mare, dar și bere, zahăr, sare de mare sau apă potabilă sau mediul înconjurător, iar rata expunerii va crește pe măsură ce producția de plastic va spori cu 40% în următorul deceniu. Oamenii de știință cer investigarea urgentă a efectelor microplasticelor asupra sănătății umane.

Microplasticele au fost descoperite în organismele a numeroase creaturi animale, inclusiv plancton, pești sau mamifere ca balenele și rechinii, fiind dăunătoare sănătății acestora.

spot_img

Ultimele știri