Microparticule de plastic, descoperite pentru prima dată în apele Lacului Tahoe

Oamenii de ştiinţă au detectat pentru prima dată microplastice în apele albastre şi adânci ale Lacului Tahoe din Statele Unite. Acum, aceştia încearcă să determine sursa poluării şi potenţialul distructiv pentru flora şi fauna lacului. 

Analizele preliminarii ale probelor de apă colectate de cercetătorii de la Desert Research Institute din oraşul Reno, Nevada, au pus în evidenţă prezenţa unor particule de fibre sintetice şi fragmente din plastic roşii şi albastre, de mărimea vârfului unui ac. 

„Pe de o parte, suntem întristaţi şi dezamăgiţi de această descoperire”, a spus Monica Arienzo, profesor-asistent de cercetare în cadrul institutului şi conducătoarea studiului. ”Speram să nu găsim atât de multe astfel de materiale în apele din Tahoe, care provin aproape în întregime din topirea zăpezii”. 

În acelaşi timp, a mai precizat aceasta, echipa de cercetători aşteaptă cu nerăbdare să ”se adâncească în numeroasele întrebări şi îngrijorări pe care această descoperire le ridică”. 

OMS: Trebuie să aflăm urgent impactul microplasticelor asupra sănătății

Identificarea sursei acestor particule nu va fi un demers facil. Studii recente au arătat că particule provenite de la produse din plastic aruncate – papuci, jucării, periuţe de dinţi, sticle de apă, haine din materiale sintetice, ambalaje din polistiren şi multe altele – pot fi transportate la mari distanţe prin atmosferă de vânt, ploaie şi zăpadă. 

Ca urmare, poluarea din bazinul care adăposteşte Lacul Tahoe poate fi locală sau provenind din alte regiuni de pe glob. 

„În acest moment, nu ştim cu siguranţă de unde provine”, a spus Arienzo. ”Dar vom încerca să aflăm”. 

Aceste descoperiri complică demersurile îndelungate pentru salvarea lacului (cu o adâncime de 1.897 de metri) împotriva eroziunii, deversării de ape menajere, dezvoltării imobiliare necontrolate, speciilor de moluşte şi algelor invazive.

Administraţia locală şi federală a cheltuit peste două miliarde de dolari în ultimele şase decenii achiziţionând teren şi dezvoltând proiecte pentru controlul eroziunii şi restaurarea zonelor umede. 

Ţărmul lacului, cu o lungime de 35 de kilometri şi 19 kilometri lăţime, a devenit unul dintre locurile supuse celei mai stricte reglementări din Statele Unite. 

Cercetătorii au folosit un sistem de pompe, pâlnii şi filtre pentru a colecta probe la o distanţă de 6 metri faţă de marginea apei în şase locuri, atât zone cu activitate umană redusă, cât şi intens populate. 

Mostrele au fost colectate pe perioada primăverii la Tahoe Keys, o populară staţiune pentru sporturi nautice, Emerald Bay State Park, unde accesul oamenilor este limitat, şi la trei puncte de deversare a apei de ploaie în Lacul Tahoe. Cercetarea a fost realizată în colaborare cu organizaţia nonguvernamentală League to Save Lake. 

Pentru a izola particulele rămase în filtre, cercetătorii au oxidat materie organică precum insecte, crengi şi alge. Apoi, au folosit o metodă de separare a lichidelor pe baza densităţii care a permis sedimentelor să rămână la fund, iar plasticelor să plutească la suprafaţă. 

Echipa a examinat apoi particulele colectate cu ajutorul unor microscoape puternice pentru a le clasifica după mărime, formă, culoare, coordonatele GPS şi compoziţia chimică. 

Resturile de microplastic reprezintă o preocupare nou apărută în rândul comunităţii ştiinţifice şi din domeniul mediului. Cercetătorii au identificat recent niveluri surprinzător de ridicate de microparticule din plastic în zăpada din zona arctică, fapt care arată răspândirea globală a acestor minuscule particule poluante. 

Circa 245 de milioane de tone de plastic sunt produse anual pe glob, potrivit estimărilor acestei industrii. Această cantitate reprezintă echivalentul a 31 de kilograme de plastic anual pentru fiecare dintre cei 7,1 miliarde de persoane de pe planetă, spun cercetătorii. 

Studiu: Oamenii consumă anual cel puțin 50.000 de particule de microplastic

Microplasticele, care au un potenţial toxic şi nu sunt biodegradabile, contaminează Oceanul Pacific şi mările lumii, susţin cercetătorii. O mare parte dintre aceste microplastice provin din bazine hidrografice aflate în zone de coastă foarte populate precum California de Sud. 

Pe de altă parte, studiile care vizează prezenţa microplasticelor în lacuri alpine cu apă dulce precum Tahoe se află încă într-un stadiu incipient. 

Echipa de cercetători de la Desert Research Institute urmează să-şi prezinte descoperirile în decembrie în cadrul American Geophysical Union.

spot_img

Ultimele știri