Micii producători din regenerabile ar putea fi exceptați de la obligația tranzacționării pe bursă

Mici producători de energie din surse regenerabile ar putea fi exceptați de la tranzacționarea obligatorie a producției pe bursă, a declarat, luni în cadrul conferinței Energy Transition 2017, președitele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. Acesta a precizat că ar susține o asemenea inițiativă. 

Micii producători din regenerabile, exceptați de la obligația tranzacționării pe bursă

Această obligație de a tranzacționa pe bursă o impunem și operatorilor privați. Nu reușim să separăm problema marilor producători de stat de restul industriei și pedepsim pe toată lumea cu lucruri care nu sunt neapărat economic raționale. Mi se pare normal să facem exceptări pentru micii producători. Trebuie să vedem ce înseamnă mici, ce capacitate, pentru a face exceptări, pentru că nu toată lumea poate să tranzacționeze pe bursă și-și poată face un departament de trading. Este un ansamblu economic adaptat pentru marii jucători. Din partea mea a existat și va exista toată deschiderea să găsim exceptări acolo unde această regulă generală nu are sens”, a explicat Bogdan Chirițoiu.

După procesele legate de contractele bilaterale dintre marii producători de energie și ”băieții deștepți”, legislația obligă producătorii de energie să vândă pe bursă, fapt care îi afectează puternic pe producătorii din surse regenerabile și în mod special pe cei mici.

Problema pe care o avem în România este că producătorii mari de electricitate pe care îi avem sunt de stat și pe firmele mari de stat le suspectăm de corupție. De aici și interdicția ca aceste companii să poată face contracte bilaterale pe termen lung, pentru că ne e frică de cum le-ar face, ce s-ar întâmpla cu aceste contracte dacă lăsăm marii producători de stat să le încheie”, a mai spus președintele Consiliului Concurenței.

România, țara din UE cu cele mai mari costuri de echilibrare pentru producția de energie eoliană

Energia produsă din surse regenerabile reprezintă deja mai mult de 10% din consumul național de electricitate conform datelor oficiale pentru anul 2016, confirmându-și, astfel, rolul important în mix-ul de energie din România. În plus, energia eoliană a contribuit și în perioade cu consum ridicat, atât în sezonul de iarnă, cât și în perioada de vară, atingând cote de circa o treime din consumul la nivelul țării.

Energia eoliană, ca sursă necontrolabilă, nu poate funcționa în condiții de predictibilitate similare celor convenționale dar aduce beneficii importante consumatorilor, întrucât reprezintă nu doar o energie electrică curată, ci și ieftină.

Un exemplu concret este regăsit în luna august a acestui an, în special intervalul 7-8 august, când, o creștere a producției de energie eoliană cu 46% față de ziua precedentă, a fost urmată de o scădere a prețului cu 30% (de la 333,57 RON/MWh la 233,92 RON / MWh).

De asemenea, în ziua de 15 August, când ponderea energiei eoliene a urcat la 31% din total consum, am asistat la o scădere de 45% a prețului comparativ cu ziua anterioară (de la 140 RON/MWh la 76.61 RON/MWh).

[box type=”note” align=”alignleft” ]

Pentru a putea fi integrată în condiții echitabile în piață și pentru a putea să contribuie în mod pozitiv la consumul național de energie, energia eoliană, și cea regenerabilă în general, au nevoie de o structură de piață corespunzătoare, respectiv:

  • Posibilitatea stocării și a agregării producției între mai mulți producători;
  • Prețuri și contracte flexibile pe piețele centralizate care să acopere profilul de producție;
  • O piață intra-zilnică lichidă; Instrumente de asigurare împotriva riscurilor pe termen lung, atât în ceea ce privește energia, cât și certificatele verzi.

[/box]

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri