Metodologia de calcul a performanței energetice a clădirilor se află în faza finală de revizuire, urmând a fi supusă, în perioada următoare, avizului Comitetului Tehnic de Coordonare Generală (CDTCG), pentru a fi aprobată prin ordin al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației.
Într-un răspuns oferit Green Report de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), termenul estimat de intrare în vigoare pentru metodologia de calcul al performanței energetice a clădirilor este a doua parte a anului în curs.
„Noua metodologie conține, din punct de vedere al metodei de calcul, noile standarde de performanță energetică și modifică forma și conținutul certificatului de performanță energetică (CPE). Totodată, în noua metodologie sunt revizuite valorile consumului de energie pentru clădirile existente și pentru clădiri nZEB”, potrivit Ministerului.
Metodologiaa de calcul este important să fie reînnoită, ținând cont că specialiștii folosesc o metodă din 2006, deși standardele s-au schimbat, iar criteriile nZEB sunt obligatorii prin legislația care a intrat în vigoare la începutul anului 2021. România este însă încă departe de a aplica standardul, iar una dintre piedici era tocmai amânarea adoptării aceste metode de calcul privind eficiența energetică.
Tema eficienței energetice, inclusiv prin „Valul Renovării” va fi abordată și în cadrul următoarea Conferințe Green Report „Eficiența energetică a clădirilor. Soluții tehnice și finanțarea lor” care va avea loc pe 14 aprilie, orele 10.00 – 12.00. Detalii despre eveniment aici: https://bit.ly/3wZFg2u
Citește și: Valul Renovării: În prima oră, autoritățile locale au depus cereri de finanțare de 500 milioane euro