Metanul din Golful Mexic a fost devorat de bacterii

Petrolul scurs in Golful Mexic in urma exploziei platformei petroliere a companiei British Petroleum continea, printre alte tipuri de hidrocarburi, si un procent de 30% de gaz metan, care a fost „digerat” in mai putin de patru luni de bacterii, informeaza site-ul Maxisciences.com.

Pana in 15 iulie 2010, data la care puturile de petrol au fost astupate, „gazul metan eliberat in atmosfera a fost complet inghitit de bacterii, care au fost mult mai eficiente si rapide decat interventiile specialistilor. Iar acest lucru demonstreaza rolul fundamental pe care-l joaca microorganismele in combaterea schimbarilor climatice, deoarece ele ingereaza in mod natural acest gaz”, a declarat pentru AFP profesorul de geochimie David Valentine.

Absorbtia metanului de catre bacterii este fundamentala in lupta impotriva incalzirii globale, mai spun cercetatorii, deoarece acestea capteaza firesc cantitati enorme din acest gaz cu efect de sera, care se degaja in mod natural pe fundul marilor, incetinind astfel fenomenul incalzirii globale.

„Aceste bacterii actioneaza ca un filtru”, mai spune David Valentine.

In plus, cercetatorii au mai observat ca si alte gaze, cum ar fi etanul sau propanul, au fost absorbite cu aceeasi repeziciune de bacterii in timpul mareei negre din Golful Mexic.

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri