Depozitele de gaz metan din Oceanul Arctic au început să fie eliberate în atmosferă

Oamenii de știință au descoperit că depozitele de metan înghețat din Oceanul Arctic, cunoscute drept „giganții adormiți ai ciclului de carbon”, au început să fie eliberate deasupra unei zone vaste din apropierea coastei Siberiei de Est. Metanul este un gaz cu efect de seră care captează căldura de aproximativ 26 de ori mai eficient ca dioxidul de carbon. Astfel, noul proces ar putea crește viteza încălzirii globale.

60 de cercetători fac parte dintr-o expediție internațională care durează mai mulți ani și care ar reprezenta prima echipă care poate confirma prin observații directe faptul că metanul scapă în atmosferă de-a lungul unei arii vaste a platformei continentale arctice, situate la 600 de kilometri de țărm.

Oamenii de știință au observat nori de gaze ridicându-se în atmosferă la șase situri de-a lungul unei porțiuni de 150 de lungime şi 10 kilometri lățime a platformei continentale. Într-un punct din Marea Laptev, din apropiere de Rusia, la o adâncime de 300 de metri, cercetătorii au măsurat concentrații de metan de până la 1.600 de nanomoli pe litru, adică un nivel de 400 de ori mai mare decât limita unui schimb echilibrat între emisiile de gaze şi atmosferă. Descoperirile au stârnit temeri în rândul cercetătorilor că o nouă reacție climatică a fost declanșată, ceea ce ar putea accelera încălzirea globală.

Sedimentele din Oceanul Arctic conțin o cantitate imensă de metan înghețat și alte gaze, cunoscute drept hidrați. Metanul are un efect de încălzire de 80 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon are în 20 de ani. Agenția guvernamentală americană The United States Geological Survey a identificat destabilizarea hidraților din Arctica drept unul dintre cele mai grave scenarii pentru schimbarea climatică abruptă.

Echipa internațională de oameni de știință de la bordul navei de cercetare ruse R/V Akademik Keldysh a declarat că majoritatea bulelor se dizolvă momentan în apă, însă nivelurile de metan de la suprafață erau de 4 până la 8 ori mai mari decât în mod normal, iar această eliberare ajunge în atmosferă.

„În acest moment, cel mai probabil nu va exista un impact major asupra încălzirii globale, însă problema este că acest proces a fost acum declanșat. Sistemul de hidrați de metan din Siberia de Est a fost perturbat și procesul va continua”, a explicat Örjan Gustafsson, om de știință de la Universitatea din Stockholm, pentru The Guardian.

Temperaturile din Arctica cresc de două ori mai rapid decât media globală, iar cea mai probabilă cauză de instabilitate este pătrunderea curenților calzi din Atlantic în estul Oceanului Arctic. Această mișcare a curenților este produsă de perturbarea climei de către omenire.

Nivelul de metan eliberat nu va fi confirmat decât după ce cercetătorii se întorc, analizează datele și publică studiile în jurnale științifice acreditate.

Citește și: 

Studiu: emisiile de metan generate de permafrost și zone umede ar putea reduce cu 5 ani bugetul de carbon al lumii

Emisiile de metan sunt în creștere, împiedică atingerea țintelor Acordului de la Paris

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri