Pandemia cauzată de coronavirus a afectat deopotrivă oamenii şi mediul de afaceri pe tot globul, iar agricultura nu face excepţie. Pentru a limita impactul crizei în domeniul agriculturii, Mihai Moraru, un antreprenor român, a decis să ia măsuri pentru a trece mai uşor prin această perioadă şi explică într-o scrisoare deschisă cum pot fermierii şi agricultura să susţină România în această perioadă.
Mihai Moraru este fondatorul Agro-Est Muntenia, una dintre cele mai dezvoltate companii de agri-business cu capital românesc. Acesta spune că a luat câteva decizii în cadrul companiei pe care o conduce. De exemplu, va livra în continuare inputuri, respectând normele de siguranţă şi prevederile legale. Chiar dacă multe dintre ele sunt întârziare sau anulate, anreprenorul spune că va găsi soluţiile tehnologice pentru a obţine recolte bune.
De asemenea, în perioada următoare va anunţa un număr TelVerde pentru putea oferi în cotinuare consultanţă, în cazul în care nu va mai putea ajunge în fermă, pentru a identifica problemele în câmp.
„Pentru ca nu ne putem permite, mai ales în acest context, să pierdem anul agricol”.
Acesta îi roagă colegii de breaslă să nu ia măsuri din panică sau măsuri extreme şi susţine că toată lumea poate contribui pentru a susţine România şi sectorul agricol în această perioadă. De exemplu, angajaţii cu venituri mari pot renunţa la bonusuri pentru a ajuta colegii cu salarii mici şi îi îndeamnă să lucreze de acasă.
„Doar aşa se vor păstra milioane de joburi in România. Doar aşa, economia si agricultura vor merge înainte. Avem nevoie de furnizorii nostri, de clienţii nostri, dar şi de echipa cu care până acum am avut toti rezultate”.
De asemenea, cere Guvernului măsuri urgente pentru a susţine agricultura în contextul generat din pandemia cu coronavirus.
Astfel, compania solicită guvernului mai multe măsuri:
- Asigure intrarea in tara a inputurilor pentru agricultura, fara restrictii de trafic intern.
- Elimine de la restrictiile de trafic companiile furnizoare si distribuitoare care livreaza aceste produse catre fermieri.
- Prioritizeze livrarile de combustiibil si catre agricultura.
- Ii excluda pe lucratorii din agricultura de la restrictiile de circulatie, pentru ca fermierii sa poata infiinta si trata culturile agricole.
- Acorde sprijin financiar companiilor din domeniul agricol, inclusiv prin plata la timp a subventiilor in agricultura si a salariilor.
„Trebuie să ne asigurăm că Romania va reuşi să îşi producă hrana, pentru ca avem si suprafata, dar si capacitatea necesara!”
Firmele care sunt afectate de coronavirus se pot înscrie să primească certificat de situaţie de urgenţă, de la stat, care le pot ajuta să renegocieze contracte cu partenerii şi cu băncile şi să obţină facilităţile de la Guvern-inclusiv credite garantate de stat cu dobândă subvenţionată. Guvernul va emite o Hotărâre privind acordarea acestor certificate de siguranţă de urgenţă.