Mesagerul Bistrita Nasaud: Impadurire planuita si in Muntii Rodnei

Inspectorul-sef adjunct al ITRSV, Grigore Avram, a justificat la randul sau necesitatea extinderii suprafetelor de padure in contextul modificarilor climatice, generate de amplificarea fenomenului poluarii concomitent cu reducerea cantitatii de masa verde. Un autoturism care parcurge 1000 de kilometri consuma oxigenul necesar unui om timp de 1 an, argumenteaza Grigore Avram, in timp ce 1 hectar de padure retine cateva zeci de tone de impuritati anual.

Sigur, gestul de a sadi puieti, rezerve de oxigen in definitiv, este laudabil, chiar esential pentru contracararea efectelor defrisarilor masive, insa prea putin eficient in lipsa unor masuri de protejare impotriva hacuirii „plamanului verde”. Inspectorul-sef adjunct al ITRSV asigura insa ca arboretul va fi imprejmuit cu gard de sarma ghimpata, personalul Ocolului silvic Valea Sieului avand atributii de veghere asupra padurii ce va fi. La actiunea de plantare vor participa padurari si politisti, fiind invitati si 10 operatori economici care lucreaza cu lemnul.

In definitiv, o parte dintre acestia din urma ciopartesc, la scara industriala, temelia fragilei fabrici de oxigen care este padurea. In perspectiva, Grigore Avram anunta o alta actiune de impadurire, planuita a se desfasura in zona Muntilor Rodnei, in etajul subalpin, pe aproximativ 10 hectare, pentru refacerea masei verzi de jneapan si zambru. Pana atunci, sa vedem in pamant puietii de paltin si stejar, iar nu in sobe sau claditi in case de vacanta si abia apoi vom respira… usurati. La plantarea de maine, Asociatia „Tasuleasa Social” are ca parteneri SC „Rombat” SA, SC „Rombat Automobile” SRL, ITRSV si Ocolul silvic Valea Sieului.

Pentru mai multe informatii vizitati Mesagerul Bistria Nasaud

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri