Merele pot fi de pana la patru ori mai periculoase pentru dantura decat consumul de bauturi carbogazoase, sustin specialistii britanici de la King’s College London Dental Institute.
Un studiu prezentat de ziarul Daily Mail mentioneaza ca, de asemenea, dantura poate fi afectata de consumul de vin si de bere.
Profesorul David Bartlett, coordonatorul studiului, a explicat ca nu doar tipul alimentelor, ci si modul in care sunt consumate influenteaza dintii.
Mestecatul lent e si mai periculos
Dintii sunt mult mai expusi deteriorarii daca merele sunt consumate lent, datorita nivelului inalt al aciditatii din cavitatea bucala, sustin specialistii britanici.
Unele soiuri de mere ar contine echivalentul a patru lingurite de zahar, ceea ce ridica nivelul aciditatii din gura.
In schimb, bauturile frecvent acuzate pentru deteriorarea dintilor, cum ar fi cele pe baza de cola, nu au nici o vina in acest sens, sustine profesorul Bartlett.
Studiul a fost realizat pe un lot format din 1000 de subiecti, de ambele sexe, cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani.
Persoanele care au consumat mere au avut dantura cu pana la 3,7 la suta mai deteriorata decat cele care nu au consumat aceste fructe. In schimb, bauturile acidulate nu au afectat in nici un fel dintii.
Specialistii britanici recomanda ca merele sa fie consumate impreuna cu o felie de branza sau de cascaval, pentru atenuarea aciditatii, iar imediat dupa ce mancam un mar sa bem apa, pentru a curata dintii.
Foto: www.themarysue.com/apples-are-good/
Citeste si:
Adultii care consuma prea mult zahar prezinta riscuri mai mari de a dezvolta boli cardiovasculare
Romania vrea derogare de la CE, privind taxarea inversa la legume si fructe
Importul masiv de alimente bio in Franta, o ”aberatie ecologica”