Val de critici negative după ce un membru al unui vas de croazieră a ucis un urs polar

Un urs polar a fost ucis în Norvegia după ce a atacat un membru al unei companii care organizează croaziere. Firma s-a confruntat cu un val de reacții negative, deși a invocat autoapărarea. Turismul arctic a luat amploare în ultimii ani, amenințând viața sălbatică. Numai în zona unde a avut loc incidentul acostează 18 vase de croazieră pe săptămână.

Val de critici negative după ce un membru al unui vas de croazieră a ucis un urs polar

Incidentul a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, când un vas de croazieră al unei companii germane acostase în Spitsbergen, cea mai mare insulă din arhipelagul norvegian Svalbard. Așa cum cere legea, o echipă de patru gardieni a coborât pe uscat înaintea pasagerilor pentru a verifica dacă zona prezintă vreun pericol. Pe neașteptate, unul dintre angajați a fost atacat de un urs polar care a fost apoi împușcat letal de un alt paznic.

Angajatul a suferit răni la nivelul capului și a fost transportat cu elicopterul la un spital din orașul Longyearbyen, de pe insulă.

„Regretăm foarte mult acest incident. Hapag-Lloyd Cruises este foarte conștientă de responsabilitatea pe care o are atunci când călătorește în zone sensibile din punctul de vedere al mediului înconjurător și respectă natura și viața sălbatică”, a transmis compania pe Facebook.

Potrivit informațiilor furnizate de compania germană, bărbatul se află într-o stare stabilă și în afara oricărui pericol. Totodată, Hapag-Lloyd Cruises a transmis că gestul de a ucide ursul, a fost făcut din autoapărare.

Reacții negative în online

Fotografiile cu ursul decedat au circulat intens în mediul online și au stârnit o serie de reacții negative. Comedianul Ricky Gervais a scris pe Twitter: „Hai să ne apropiem prea mult de un urs polar, în mediul său natural, apoi să-l omorâm dacă se apropie prea tare. Tâmpiți”. O organizație care luptă pentru protejarea speciilor pe cale de dispariție a scris pe același canal de social media: „Un urs polar a fost ucis pentru ca s-a purtat ca un animal sălbatic”.

Turismul arctic a luat amploare drastic în ultimii ani, iar acum este vârf de sezon. Numai în Longyearbyen acostează 18 vase de croazieră pe săptămână, iar în 2016 turismul în Svalbard crescuse cu 14% față de anul anterior. În același an, ca urmare a expedițiilor de cercetare, universitatea din localitate găzduia 800 de studenți pe an, cifră dublă față de anul 2011.

Val de critici negative după ce un membru al unui vas de croazieră a ucis un urs polar

„Posibilitățile ca un urs polar înfometat să atace un om cresc simțitor”, spunea în 2016 Marco Lambertini, directorul general al WWF International.

Mai mult, atacul a avut loc după ce oamenii de știință au avertizat că urșii polari sunt expuși foametei din cauza subțierii stratului de gheață, ceea ce face dificilă prinderea focilor. Cercetătorii care monitorizează activitatea urșilor din zona arctică au descoperit că aceștia au nevoi energetice mult mai mari decât se credea anterior. Urșii subnutriți pierd un procent din masa corporală pe zi.

Potrivit unor date furnizate de Institutul Polar Norvegian, în 2015 locuiau în arhipelagul Svalbard 2.654 de oameni și 975 de urși polari. Urșii polari sunt protejați de lege din 1973, iar împușcarea lor este permisă doar ca autoapărare și ca o ultimă soluție. Procedura în cazul în care un grup vede un urs polar este ca, atunci când animalul este la cel puțin 200 de metri, toți membrii să se grupeze și să facă gălăgie pentru a-l îndepărta.

spot_img

Ultimele știri