Cercetătorii de la Sandia National Laboratories și Universitatea din New Mexico, SUA, au conceput o membrană inspirată din natură care poate capta 90% dintre emisiile de dioxid de carbon provenite de la centrale electrice.
Membrana a fost numită „memzimă” pentru că funcționează ca un filtru dar este saturată aproape complet cu anhidrază carbonică, o enzimă naturală dezvoltată în decurs de milioane de ani de către celule vii, care o folosesc pentru a scăpa eficient și rapid de dioxid de carbon. Cercetătorii au folosit membrane apoase, inspirați de procesele de separare a CO2 din corpul omenesc.
Jeff Brinker, profesor la Universitatea din New Mexico și autor principal al studiului, a explicat că descoperirea este mai eficientă și mai ieftină decât vechile metode de a capta CO2.
„Până în prezent, separarea dioxidului de carbon din fum a fost extrem de costitisoare, folosind membrane de polimer groase, solide, disponibile acum pe piață. Metoda noastră ieftină urmează exemplul naturii, folosind o membrană pe bază de apă cu o grosime de doar 18 nanometri care încorporează enzime naturale pentru a capta 90% din dioxidul de carbon emis. Aceasta este cu aproape 70% mai eficientă ca metodele comerciale disponibile în prezent, și este realizată cu o fracțiune din costuri.”
Costul de captare a CO2 cu noua tehnologie va fi în jur de 40$ per tonă. Dioxidul de carbon are în jur de 99% puritate după ce este captat, putând fi refolosit de către companiile de petrol. Enzima este reutilizabilă și nu are nevoie de înlocuire.
Noua tehnologie este foarte utilă pentru companiile de electricitate, de gaze și petrol. Susan Rempe, co-autor al studiului și cercetător la Sandia, a explicat că o dată optimizat, procesul ar putea revoluționa procesul de generare a energiei electrice.
„Enzima poate cataliza dizolvarea a un milion de molecule de dioxid de carbon pe secundă, îmbunătățind semnificativ viteza procesului. Cu optimizări din partea industriei, memzima ar putea face producția de electricitate ieftină și verde.”
O enzimă ușor diferită, folosită în același proces, poate converti metanul, un gaz cu efect de seră mai potent ca dioxidul de carbon, în metanol.