In zona Pesterii Topolnita din Geoparcul ‘Platoul Mehedinti’ a fost identificata o pereche de vulturi cu barba (Gypoetus barbatus), data disparuta de pe teritoriul Romaniei din 1929, cand in Muntii Cozia, in Pasul Turnu Rosu, a fost observata ultima pereche, informeaza Agerpres.
Directorul Asociatiei Judetene de Vanatoare si Pescuit Sportiv Mehedinti, Cornel Popa, a declarat marti ca aceasta pasare rara, zaganul, cum i se mai spune in popor, are o anvergura a aripilor de peste 280 de centimetri si se hraneste cu lesuri de animale.
"Zaganul isi are habitatele in muntii Alpi, Caucaz, Pirinei, in Pamir, Altai, Tibet, Insula Creta si Himalaya. In multe tari pentru protejarea acestuia s-au promovat si finantat proiecte. Specia se afla pe lista rosie a Uniunii Europene, ea trebuind ocrotita si perpetuata", a precizat directorul Popa. Potrivit acestuia, aparitia zaganului in zona carstica a judetului Mehedinti va contribui la atragerea de cat mai multi turisti si specialisti in ornitologie, ultimii avand obligatia de a studia vulturii cu barba aparuti, nu se stie de unde, si a gasi solutii de inmultire a lor.
Zaganul poate trai pana la 50 de ani. Desi femela face doar doua oua pe care le cloceste timp de 55 de zile, supravietuieste doar un singur pui. Are penajul de culoare porocaliu-inchis si alb-murdar. Sub cioc are cateva pene negre, care seamana cu o barba, de unde i se trage si numele. Zboara, la altitudinea de 4.000 de metri, pe un teritoriu cuprins intre 200 si 400 de kilometri patrati, dar se intoarce de fiecare data in locul in care a fost crescut.