MECMA: Proiecte in domeniul energiei, in cadrul Programului Energie Inteligentă –Europa- IEE II

Comisia Europeană, prin Agenția Europeană pentru Competitivitate și Inovare, a lansat apelul pentru propuneri de proiecte în domeniul energiei aferent anului 2012 din cadrul Programului Energie Inteligentă –Europa- IEE II, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).

“Programul Energie Inteligenta Europa IEE-II a fost lansat in 2007 si se incheie in 2013. Anul trecut Romania a depus la Comisia Europeana 20 de proiecte si a fost prima oara cand o agentie de eficienta energetica romaneasca a fost sef de proiect. In ceea ce priveste energiile regenerabile, pot fi depuse proiecte pentru toate tipurile de astfel de energie. Aplicatiile trebuie depuse de una sau mai multe autoritati publice locale sau regionale dintr-o singura tara sau din mai multe tari, care pot fi parteneri sau coordonatori de proiect. Proiectele se depun direct la Comisia Europeana si ne asteptam, si in acest an, ca numarul lor sa fie destul de mare. In 24 ianuarie, pentru a facilita potentialilor aplicanti intelegerea modului de selectare a proiectelor de catre Comisia Europeana, aceasta organizeaza la Bruxelles, European Info Day, eveniment cu ocazia caruia toti cei interesati vor primi informatii pentru a-si clarifica diverse aspecte legate de propunerile de proiecte”, a declarat, pentru Green Report, Catalina Groza, director Directia Cooperare Internatională, Afaceri Europene din Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

Bugetul indicativ pentru apelul aferent anului 2012 este de 67 milioane euro, iar durata maximă a proiectelor este de 3 ani.

Programul va sprijini, prin cofinanțare comunitară, proiectele care vizează: acțiuni în domeniul eficienței energetice și a utilizării raționale a resurselor de energie; acțiuni în domeniul surselor noi și regenerabile de energie și sprijinirea divesificării energetice; promovarea eficienței energetice și utilizarea surselor noi și regenerabile de energie în transport.

Finanțarea comunitară poate acoperi până la 75% din costurile eligibile ale proiectelor, cu excepția proiectelor finanțate in cadrul inițiativei integrate privind "Instruirea și calificarea forței de muncă în domeniul eficienței energetice și a surselor regenerabile de energie în clădiri", pentru care finanțarea comunitară poate acoperi până la 90% din costurile eligibile.

Data limită pentru a răspunde la prezentul apel pentru propuneri este 18 mai 2012, cu excepția inițiativei integrate privind "Instruirea și calificarea forței de muncă în domeniul eficienței energetice și a surselor regenerabile de energie în clădiri", care are ca dată limită 30 aprilie 2013.

Aplicațiile trebuie să fie depuse de consorții formate din cel puțin 3 organizații din cel puțin 3 țări eligibile (UE 27, Norvegia, Islansa, Liechtenstein, Croația, Macedonia) cu excepția inițiativei "Instruirea și calificarea forței de muncă în domeniul eficienței energetice și a surselor regenerabile de energie în clădiri", pentru care aplicațiile trebuie depuse de consorții formate din organizații legal stabilite în aceeași țară și a inițiativei integrate privind Mobilizarea investițiilor la nivel local, pentru care aplicațiile trebuie depuse de una sau mai multe autorități publice locale sau regionale dintr-o singură țară sau în mai multe țări.

Aplicațiile se depun în limba engleza utilizând sistemul on-line și formularele de aplicație existente în sistem.
Informații detaliate privind condițiile apelului de proiecte pentru anul 2012 și formularele aferente, în limba engleză, sunt furnizate de website-ul Agenției Europene pentru Competitivitate și Inovare – Energie Inteligentă Europa  http://ec.europa.eu/energy/intelligent/getting-funds/call-for-proposals/how-to-apply/index_en.htm sau prin website-ul Ministerului Economiei, Comerțului si Mediului de Afaceri www.minind.ro, secțiunea Programul Energie Inteligentă – Europa.

Pentru a facilita potențialilor aplicanți înțelegerea modului de selectare de către Comisia Europeană a proiectelor ce vor fi depuse, în data de 24 ianuarie a.c. se va organiza, la Bruxelles, European Info Day, la care sunt invitați toți cei interesați să depună proiecte pentru apelul de propuneri aferent anului curent.

În cadrul European Info Day, Comisia Europeană va oferi informații actualizate asupra politicii energetice în domeniile resurselor regenerabile de energie și eficienței energetice, va organiza reuniuni dedicate tematicilor pentru care se acordă finanțare și va organiza reuniuni bilaterale pentru clarificarea diverselor aspecte care se intenționează a fi incluse în propunerile de proiecte.

Mihaela Pavnutescu

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri