Guvernul a aprobat, vineri, Proiectul de Lege privind energia electrica si organizarea si functionarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). Conform documentului care urmeaza sa fie transmis Parlamentului, Transelectrica si Transgaz vor fi scoase din subordinea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).
“Guvernul va elabora un proiect de act normativ prin care Transelectrica si Transgaz vor trece in subordinea altor ministere decat cel al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri. In momentul in care vom ajunge al un rezultat final vom veni cu propunerea in Guvern”, a declarat, vineri, ministrul economiei, Lucian Bode, dupa sedinta de Guvern. “Exista doua variante: un transfer al companiei in integralitatea sa sau un transfer partial. In momentul in care vom opta pentru una dintre aceste doua variante, eu sper ca va fi prima, vom anunta.”
Independenta ANRE
Potrivit proiectului, ANRE este o autoritatea administrative autonoma cu personalitate juridica si patrimoniu propriu. “ANRE va fi condusa de un presedinte si vicepresedinte numiti de Presedintele Romaniei, la propunerea prim-ministrului pe o perioada de 6 ani. Mandatul acestora va putea fi reinnoit o singura data. De asemenea, pentru aprobarea reglementarilor in sectorul energiei si gazelor se va constitui un comitet de reglemetare format din presedinte, vicepresedinte si 5 reglementatori din cadrul ANRE”, a precizat presedintele ANRE, Dan Plaveti.
Acesta a precizat ca ANRE va prezenta anual rapoarte de activitate Parlamentului, Guvernului, Presedentie, Agentiei de Cooperare a Reglementatorilor in Domeniul Energiei (ACER) si Comisiei Europene.
Actul normativ mai prevede si renuntarea la tarifele reglementate pentru consumatorii finali si dezvoltarea pietei concurentiale de energie electrica. Propunerea de act normativ prevede renuntarea etapizata la tarife reglementate pentru clientii noncasnici de energie electrica. Potrivit Hotnews.ro, tarifele reglementate la consumatorii industriali vor fi eliminate treptat din luna septembrie 2012 pana in ianuarie 2014. La consumatorii casnici, acest proces va incepe in iulie 2013 si va fi finalizat in decembrie 2017. Potrivit calendarului, la consumatorii industriali, eliminarea tarifelor reglementate se va face in 6 pasi, iar la consumatorii casnici in 10 pasi.
Pentru a garanta un regim concurential eficient, se prevede in sarcina ANRE monitorizarea permanenta a efectelor induse de functionarea pietei reglementate asupra pietei concurentiale de energie electrica si implementarea masurilor necesare pentru evitarea eventualelor distorsiuni.
Proiectul discutat de Parlament in regim de urgenta
“Proiectul, care urmeaza sa fie transmis Parlamentului, vine dupa o intarziere de mai mult de un an iar neadoptarea sa ar fi implicat inclusiv eventuale sanctiuni din partea Comisiei Europene”, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu. Acesta a subliniat ca Guvernul Romaniei solicita parlamentului sa discute documentul in regim de urgenta.
Proiectul de act normative aprobat astazi de Guvern reprezinta transpunerea in legislatia nationala a actului normativ comunitar din cadrul Pachetului Legislativ 3 ce reglementează piața internă de energie electrică, respective Directiva 2009/72/CE referitoare la normele comune pentru piața internă a energiei electrice și de abrogare a Directivei 2003/54/CE, precum și pentru asigurarea aplicării Regulamentului nr. 714/2009 privind condițiile de acces la rețea pentru schimburile transfrontaliere de energie electrică și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1228/2003.
Foto: antena3.ro
Citeste:
Transelectrica, investitii de 1,1 miliarde lei
Ministerul Economiei vinde 15 la suta din actiunile la Transelectrica
Profitul Transelectrica, peste 90 milioane lei
Transelectrica: Investitii necesare de 500 milioane de euro, in modernizarea retelei electrice