MCCPN planteaza arbori si trandafiri in schimbul defrisarilor pentru Memorialul Holocaustului

Primaria Municipiului Bucuresti (PMB), prin Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement (ALPAB), a autorizat defrisarea terenului pe care va fi amenajat Memorialul Holocaustului, doar cu conditia plantarii, de catre Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National (MCCPN) a unui numar de patru ori mai mare de plante decat al celor care au fost defrisate, precizeaza MCCPN, printr-un comunicat de presa remis, miercuri, Agerpres.

Raspunzand unor materiale de presa potrivit carora defrisarea unui parc situat in centrul Bucurestiului va afecta confortul cetatenilor, MCCPN considera ca amplasarea unui monument in locul unei zone verzi nu poate decat sa imbogateasca prin prezenta sa – "tocmai prin sensul memorialistic propus si prin expresia artistica care mediaza acest sens" – constiinta celor care il vor intalni. MCCPN va planta in Parcul Izvor si in alte spatii verzi aflate in administrarea ALPAB 124 de exemplare de arbori (tei, mesteceni si platani), 200 de exemplare de tufe de trandafiri si 20 de exemplare buxus.

Programul pentru realizarea unui Memorial al Holocaustului in Romania a fost initiat in anul 2006 ca urmare a recomandarilor Comisiei Internationale pentru studierea Holocaustului din Romania (Comisia Wiesel) si in urma consultarilor cu personalitati ale vietii publice, reprezentanti ai Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, oameni de cultura si arta si supravietuitori ai Holocaustului.

In anul 2006, MCCPN, in baza certificatului de urbanism emis de Primaria sectorului 5, a demarat concursul de creatie plastica pentru realizarea Monumentului Holocaustului in Municipiul Bucuresti, proiectul castigator fiind desemnat cel realizat de sculptorul Peter Jacobi, iar la inceputul anului 2007 a fost incheiat contractul de comanda cu acest artist plastic.

MCCPN precizeaza ca, pana in prezent, au fost realizate documentatiile Planului Urbanistic Zonal si ale Proiectului de Autorizare a Constructiei, precum si studiul de fezabilitate si sculpturile "Coloana Memoriala", "Steaua lui David", "Roata Rromilor" si doua compozitii grafice cu texte gravate. Pentru aceste toate aceste lucrari ministerul a alocat, pana in acest moment, suma de 5.768.154 de lei.

Printr-o hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti si in urma avizului eliberat de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, in iunie 2008 a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal in vederea construirii Memorialului Holocaustului pe o suprafata de 2.894 mp, aflata la intersectia strazilor Anghel Saligny, Mihai Voda, Ion Brezoianu si Lipscani. Anul acesta, in luna februarie, a fost eliberata de catre Primaria Sectorului 5, autorizatia de construire pentru acest obiectiv.

"Construirea Memorialului Holocaustului este expresia datoriei de a recunoaste si de a asuma crimele comise in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial impotriva comunitatii evreiesti si impotriva comunitatii rroma. Asa cum un gest restaurator autentic exclude echivocul si partialitatea, in acelasi fel un astfel de monument nu poatre fi realizat decat intr-un loc central al spatiului public si nu intr-unul aflat la periferia cotidianitatii. Acesta este motivul pentru care autoritatile germane au construit, in anul 2004, la Berlin, Memorialul Holocaustului chiar langa Poarta Brandenburg, pe o suprafata de 19.000 de metri patrati", se precizeaza in comunicatul MCCPN.

Foto: bexar-tx.tamu.edu

spot_img

Ultimele știri