Pentru a face alegeri funcție de impactul asupra mediului, trebuie să știi care sunt tipurile de materiale care îl afectează cel mai tare. Orice țesătură are un impact asupra mediului, însă fiecare într-o măsură diferită. Iată câteva exemple de materiale prietenoase mai mult sau mai puțin cu mediul.
1. Inul
Inul folosit pentru confecționarea hainelor poate fi cultivat pe teren accidentat, care este nepotrivit pentru cultivarea de alimente. Inul poate fi cultivat și prelucrat fără a folosi substanțe chimice. Acest material natural este unul dintre cele mai biodegradabile materiale folosite în industria textilelor, dacă rămâne netratat (fără să fie vopsit). Deși este un material tare și se șifonează ușor, devine mai moale cu cât este purtat și spălat mai mult. De asemenea, este de ajutor în zilele călduroase pentru că absoarbe ușor umezeala.
2. Bumbacul
Este o fibră naturală și reprezintă un sfert din toate țesăturile folosite în confecționarea hainelor, a mobilierului și a altor amestecuri textile, cum ar fi vâscoza și sinteticele. Bumbacul este biodegradabil, durabil și lasă pielea să respire.
Totuși, pentru producția bumbacului se folosește 3% din consumul global de apă, potrivit datelor ONU. În plus, potrivit aceleiași surse, bumbacul este cultivat pe 2% din totalul terenurilor arabile disponibile la nivel global. Cu alte cuvinte, este un consumator de resurse. În schimb, bumbacul organic poate diminua impactul dăunător asupra pământului, însă pentru producția acestuia este necesar mai mult teren, deoarece randamentele culturilor scad.
3. Lâna
Lana este dură, nu se șifonează și își păstrează forma originală. În condiții de umiditate, materialul poate absorbi până la 30% din greutatea sa înainte de a se simți umedă. Lâna poate înlocui multe dintre fibrele sintetice și poliesterice rezistente la apă. Totuși, nu toată lumea se simte confortabil cu faptul că lâna este un produs animal.
4. Vâscoza și Modal
Sunt fibre obținute prin procedee chimice. Atât vâscoza, cât și modalul se obțin prin prelucrarea celulozei. Diferența este că, în cazul modalului, celuloza provine din lemn de rășinoase (fag), în timp ce vâscoza se obține de obicei din bambus. În timp ce materiile prime sunt biodegrdabile, prelucrarea lor – cu substanțe chimice (carbon) – pentru transformarea acestora în țesătură este nesigură.
5. Poliester
La momentul actual, acest material pare că domină piața textilelor și este întâlnit în 60% din îmbrăcăminte. Este apreciat pentru întindere, durabilitate și confort, dare este important să ne amintim că este un tip de plastic, fabricat din țiței, printr-un proces intens care consumă multe resurse și energie.
În plus, cu fiecare spălare, în apă ajung mii de microfibre din plastic, în viețuitoarele marine și, bineînțeles, în oameni.
Pentru un impact mai mic asupra mediului, ar trebui să cumperi haine din fibre naturale. Chiar dacă sunt mai scumpe, ai putea să privești asta ca pe un lucru bun – cumperi mai puțin, mai calitativ și îți schimbi atitudinea față de haine.
Via TreeHugger.