Poliesterul este materialul care, la momentul actual, este întâlnit în 60% din îmbrăcăminte și domină piața. Întinderea, durabilitatea și confortul sunt câteva dintre calitățile pentru care acest tip de material este apreciat. Totuși, are în compoziție plastic, care este fabricat din țiței, printr-un proces care presupune consum de resurse și energie. Pe lângă acest material, mai există opțiuni precum inul, bumbacul, vâscoza sau lâna, ori o combinație între acestea și poliester. Există însă și inovații mai prietenoase cu mediul și mai sustenabile.
În lumea textilă există deja descoperiri și noi metode prin care fabricarea țesăturilor se poate realiza în mod durabil. În plus, producția acestora nu necesită cantități mari de apă și pesticide, așa cum sunt necesare în cazul bumbacului, de exemplu. Mai mult decât atât, în cazul poliesterului, la fiecare spălare în apă ajung mii de microfibre din plastic care poluează apele marine și distrug habitatele naturale.
1. Pinatexul
Este un material realizat din resturi – frunze rămase din culturile de ananas. Pentru fabricarea lui sunt folosite fibrele frunzelor de ananas rămase, nu este nevoie de cantități suplimentare de apă și nu sunt folosite chimicale. Se estimează că anual sunt generate aproximativ 40.000 de tone de frunze de ananas, care în mod obișnuit sunt aruncate sau sunt lăsate să putrezească. După ce sunt extrase fibrele din frunze, materialul rezultat este unul care imită pielea. Așadar, este biodegradabil și nu provine din prelucrarea combustibililor fosili. Pinatexul este un material potrivit pentru confecționarea genților, a pantofilor sau a mobilierului.
2. MycoTEX
Țesătura este fabricată din miceliu de ciupercă (n.r. sistemul vegetativ al ciupercilor). Aniela Hoitink este designerul olandez care a venit cu ideea de a „cultiva” o îmbrăcăminte dintr-un material viu, după ce a observat îndeaproape sistemul ciupercilor și modul în care aceste crește, repetându-se modular. Rochia creată de ea este construită în trei dimensiuni și materialul preia forma purtătorului. MycoTEX-ul are avantajul că poate fi ușor reparat, modificat sau înlocuit. În plus, după ce nu mai este folosit ca material, acesta poate fi compostat.
3. Eucalipt
Wool & the Gang a lansat o fibră textilă, denumită Tina Tape Yarn, care este fabricată din eucalipt. Fibrele de eucalipt sunt recoltate, transformate în fire și pot fi achiziționate de cei care tricotează acasă. Aceste sunt asemănătoare fibrelor textile Tencel, extrase din lemn neprocesat.