Material care regenereaza pielea si vindeca ranile adanci, dezvoltat de cercetatori

Un material biologic cu o structura la fel de precisa precum cea a microcipurilor ar putea fi folosita in viitor de chirurgi la inchiderea si vindecarea ranilor adanci, si ajuta la regenerarea pielii, relateaza Los Angeles Times.

Cercetatorii de la Universitatea Cornell din Ithaca, New York, au imprumutat tehnologia utilizata la design-ul microchipurilor din silicon pentru a crea o retea de canale moi din colagen, principala componenta a pielii. Celulele corpului umplu aceste canale cu vase de sange, iar fluxul de sange regenereaza apoi pielea.

Este un inceput promitator si incitant, a declarat David Kulber, un chirurg plastic la Centrul MedicalCedars-Sinai din Los Angeles.

Pielea este compusa din doua straturi principale: la exterior – epiderma, mai subtire, si un strat interior denumit derma.

Chirurgii pot transfera cu usurinta epiderme dintr-o parte a corpului in alta pentru a acoperi o rana deschisa mai superficiala. Insa in cazul leziunilor adanci, precum arsurile de gradul III sau al ranilor care ajung pana la os, derma este distrusa.

Ranile nu se pot vindeca daca nu sunt alimentate cu sange, prin urmare, chirurgii cauta moduri de a reporni gresterea noilor vase de sange, a precizat Kulber.

Materialul dezvoltat de cercetatorii americani este foarte subtire, are doar un milimetru in grosime si are consistenta unei pieli moi. „Incercam sa creem o microstructura foarte precisa, de marimea firului de par uman”, a declarat dr. Jason Spector, chirurg plastic la Colegiul Medical Weill Cornell din New York.

Foto: Latimes.com

Florin Tulbure

spot_img

Ultimele știri