Un nou material poate curăța apa potabilă de metale grele în câteva secunde

Oamenii de știință au inventat un nou material care poate curăța apa potabilă de metale grele în doar câteva secunde.

Materialul este un compozit din cadru metalic-organic (MOF) și polidopamină, un polimer inspirat din natură care este folosit în domeniul biomedical. MOF este format din molecule unite care creează un material extrem de poros, fiind folosit pentru a extrage apă sau gaze din aer.

Materialul poate elimina metale grele, cum ar fi plumbul sau mercurul, din orice sursă de apă. În plus, este rezistent la contaminanți organici și poate fi curățat și refolosit.

 

În cadrul studiului, cercetătorii de la Universitatea Berkeley din California și Școala Politehnică Federală din Lausanne, Elveția au subliniat importanța unui material ieftin care să poată curăța apa potabilă de metale grele.

„Cu în jur de 1 miliard de oameni fără acces la apă curată de băut și 2 milioane de victime pe an, contaminarea apei este în prezent una dintre cauzele principale de deces la nivel mondial. Se așteaptă ca problema să se agraveze, Organizația Mondială a Sănătății estimând că schimbările climatice vor limita accesul la apă potabilă pentru mai mult de jumătate din populația lumii, iar un raport recent ONU estimează că lumea s-ar putea confrunta cu un deficit de apă de 40% în mai puțin de 15 ani.”

Conform cercetătorilor, folosirea tot mai frecventă a metalelor grele în procesele industriale și creșterea producției de energie electrică au dus la o creștere a nivelului de expunere la metale grele toxice în ultimele decenii. Metale ca plumbul, arsenicul, mercurul, cadmiul și cromul prezintă cel mai mare risc, fiind substanțe cancerigene și cauzând afecțiuni ale organelor și defecte de naștere. Pe lângă prezența sa în vopsele, bijuterii și jucării, plumbul încă se găsește în anumite țări în țevile de apă care alimentează orașele cu apă potabilă.

Green Report Shop Produse ECO

Materialul ar putea fi folosit în tehnologii de tratare a apei reziduale sau în gospodării. Conform cercetătorilor, noua tehnologie va putea fi folosită pentru a elimina o gamă largă de contaminanți din aer și apă.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri