Măsurile de ”înverzire” dictează subvențiile în PAC 2014-2020

Satul Viscri, județul Brașov

Prin Politica Agricolă Comună (PAC), pentru prima oară, acordarea subvențiilor pe suprafață va fi condiționată de respectarea unor condiții stricte de mediu, așa-numitele „măsuri de înverzire“. 30% din plățile directe vor fi legate de respectarea unor practici agricole benefice pentru mediu: diversificarea culturilor, menținerea pajiștilor permanente și conservarea a 5%-7% din zonele de interes ecologic.

Prin ecologizare, ne propunem să aducem Politica Agricolă Comună mai aproape de așteptările cetățenilor Uniunii Europene și să arătăm că agricultorii Uniunii Europene pot gestiona resursele naturale în mod durabil, fără a afecta capacitatea de producție sau calitatea produselor”, potrivit declarațiilor făcute de comisarul european pe agricultură, Dacian Cioloș.

Pentru prima oară, acordarea subvențiilor pe suprafață va fi condiționată de respectarea unor condiții stricte de mediu, așa-numitele „măsuri de înverzire“. Cel puțin 30 de procente din bugetul programelor de dezvoltare rurală vor trebui alocate unor măsuri de agromediu, sprijinirii agriculturii ecologice sau unor proiecte legate de investiții sau măsuri de inovare în favoarea mediului.

Subventia pe suprafață va fi condiționată în procentaj de 30% de respectarea unor norme de protejare a mediului înconjurător, respectiv: menținerea suprafeței cu pajiști permanente, obligativitatea rotației culturilor pentru exploatatiile de peste 15 hectare, precum și păstrarea în bune condiții de mediu a unui procent de 5% din fiecare exploatație, în perioada 2014-2016”, a subliniat ministrul agriculturii, Daniel Constantin.

Prelucrarea, punctul sensibil al sectorului bio

Prin noua Politică Agricolă Comună, în perioada 2014-2020, operatorii din România vor beneficia, în plus, de o măsură specială din Programul Național de Dezvoltare Rurală, prin care vor putea accesa fonduri europene pentru înființarea și dezvoltarea exploatațiilor agricole în regim ecologic, inclusiv pentru dezvoltarea unor capacități de procesare a produselor, capitol la care România este deficitară.

Agricultura ecologică începe să câștige teren însă lipsa unui sector de producție și procesare puternic împiedică atingerea potențialului acestui sector în țara noastră.

Marian Cioceanu, președintele Bio România, consideră că politica de susținere a agriculturii ecologice românești ar trebui, printre altele, să promoveze sectorul de procesare bio, prin acordarea de fonduri nerambursabile până la 80%, sau să acorde sprijin financiar pentru terenurile care intră in conversie

Politica de susținere a agriculturii ecologice în Romania ar trebui să promoveze: sprijinul financiar pentru terenurile care intră în conversie către sistemul agriculturii ecologice; susținerea taxei de certificare din bugetul național pentru micii fermieri; mărirea intensității sprijinului financiar pentru investițiile în sectorul de procesare bio (până la 80% fonduri nerambursabile); certificarea de grup, în special în zona de deal-munte a micilor fermieri si intensificarea acțiunilor de conștientizare a consumatorilor asupra beneficiilor agriculturii ecologice pentru sănătatea naturii și a omului”, a explicat Marian Cioceanu.

Față de anul trecut, sprijinul pentru agricultura eco a crescut de la patru milioane euro la peste șapte milioane euro, o creștere semnificativă, dar insuficientă, dacă ne raportăm la numărul de operatori din sistemul ecologic.

Numărul operatorilor bio,
de 5 ori mai mare, în 2013, decât în 2010

Potrivit Ministerului Agriculturii, dacă în anul 2010 existau 3.155 operatori în sectorul de agricultură ecologică, în 2013 numărul total al operatorilor certificați în sistemul de agricultură ecologică a fost de 14.994.

În ceea ce privește suprafețele exploatate în sistem ecologic, dacă în 2007 suprafața totală cultivată după metoda de producție ecologică a fost de 131.448 hectare, în 2012 suprafața cultivată în sistem ecologic s-a ridicat la 300.000 hectare.

Inspecția și certificarea produselor ecologice este realizată de organisme de inspecție și certificare private, aprobate de Ministerul Agriculturii, și Dezvoltării Rurale, în conformitate cu legislația comunitară și națională.

În 2012, și-au desfășurat activitatea 13 organisme de inspecție și certificare aprobate pe teritoriul României, în conformitate cu legislația națională și comunitară din domeniul agriculturii ecologice.

236 milioane euro, în noul PNDR 2014-2020

Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 dispune de o sumă consistentă, de 236 milioane de euro, pentru agricultura ecologică. Noile reglementări din sectorul agricol își propun să încurajeze producătorii bio, astfel încât agricultura ecologică să-si mențină trendul ascendent din ultimii ani.

Agricultura ecologică s-a dezvoltat și datorită unei piețe funcționale la nivel european, chiar dacă oferă produse de nișă. Produsele românești sunt mai sănătoase față de cele din celelalte state din UE, în condițiile în care România folosește în agricultură, pe hectar, de 10 ori mai puține chimicale.

 

Fotocredit: Fundația ADEPT (satul Viscri, județul Brașov)

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri