Masuri privind alunecarile de teren din judetul Salaj

Alunecarile de teren ce au avut loc dupa ploile din ultima perioada, in trei zone din Salaj, au fost analizate in cadrul mai multor intalniri la care au participat reprezentanti ai autoritatilor judetene, in vedere gasirii de solutii pentru cetatenii ale caror case au fost afectate, dar si pentru a reduce riscul producerii unor astfel de evenimente neplacute in viitor, informeaza Agerpres.

Cele mai grave probleme sunt in zona dealului Ortelecului, din apropierea Zalaului, unde, de mai multi ani, sunt afectate 16 case, reactivari ale unor alunecari de teren fiind semnalate si in localitatile Recea si Dolu. Astfel, marti, la sediul Institutiei Prefectului Judetului Salaj a avut loc o intalnire de lucru, avand ca tematica analizarea situatiei privind alunecarile de teren din zona dealului Ortelecului, cauzate de exploatarea argilei din Cariera Tunari de catre S.C. Cemacon S.A., reuniune la care au participat reprezentanti ai Institutiei Prefectului, Consiliului Judetean, Primariei Municipiului Zalau, Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Porolissum" Salaj, Agentiei pentru Protectia Mediului Salaj, Comisariatului Judetean al Garzii Nationale de Mediu Salaj si ai firmei Cemacon.

"In cadrul intalnirii s-a stabilit ca cei de la Cemacon sa faca lucrari manuale si mecanizate de drenare a apei din zona afectata de alunecari, atunci cand vremea o va permite. Pe de alta parte, firma s-a obligat sa construiasca pe un teren pus la dispozitie de muncipalitate o casa pentru familia cu locuinta cea mai avariata de alunecari. De asemenea, Primaria Zalau va urgenta obtinerea tuturor autorizatiilor necesare pentru lucrarile ce vor fi facute, inclusiv cele de constructie", a declarat, miercuri, Claudiu Carsan, subprefectul judetului.

"In sedinta de urbanism de marti a fost promovata spre eliberare autorizatia de construire pentru casa ce va fi construita de cei de la Cemacon. Autorizatia va fi eliberata in maximum o saptamana", a declarat, miercuri, Manuela Ghiurutan, purtator de cuvant al municipalitatii. Prefectura a solicitat Guvernului alocarea sumei de 2,5 milioane de lei, bani necesari pentru construirea de case si pentru restul familiilor afectate, in vreme ce Primaria a acordat, inca de anul trecut, suprafete de cate trei ari de teren in Ortelec, in zona numita "Gradina Onului", in vederea stramutarii celor cu casele afectate. Reprezentantii institutiilor amintite au discutat, la intalniri anterioare, si despre solutiile ce se pot aplica la Recea, unde doua biserici si 20 de case sunt in pericol de prabuseasca, in urma unor alunecari de teren.

"La Recea s-a rezolvat in primul rand situatia familiilor care nu ar avea unde sa locuiasca in cazul in care alunecarile de teren le-ar afecta foarte tare casele. Majoritatea familiilor se vor putea muta in acest caz la rude sau la cunoscuti, pentru trei dintre ele amenajandu-se spatii in cadrul scolii din localitate", afirma subprefectul. Conform sursei citate, in ceea ce priveste alunecarea de teren de la Dolu, aici sunt afectate numai doua case nelocuite. Principalul pericol e reprezentat insa de faptul ca precitatiile ar putea determina alunecarea unui versant ce ar obtura valea unui parau, existand astfel un iminent pericol de inundatii in localitatea amintita.

"La Dolu s-a luat deja masura amplasarii unui tub metalic pe albia paraului, astfel incat chiar daca aluneca versantul, valea sa nu fie total obturata. In plus, mai exista posibilitatea saparii unui sant de scurgere, in cazul unei situatii de urgenta", precizeaza Claudiu Carsan.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri