Un ONG din Franța care face acțiuni regulate de curățare a Mării Mediterane de deșeuri avertizează că în curând vor fi mai multe măști decât meduze în apă. Iar acesta e doar începutul, avertizează organizația. Soluția este să purtăm măști reutilizabile și să ne spălăm pe mâini cu săpun, nu cu gel, spun reprezentanții.
În timpul unei scufundări recente în sud-estul Franței, în apropierea orașului Antibes, voluntarii organizației Opération Mer Propre (Operațiunea Mare Curată) au descoperit, pe lângă doze de bere și pahare de unică folosință, și măști chirurgicale și mănuși din plastic.
„V-ar plăcea să înotați vara asta cu Covid-19? Știind că peste 2 miliarde de măști de unică folosință au fost comandate, în curând vor fi mai multe măști decât meduze în apele Mediteranei”, a comentat fondatorul Laurent Lombard la un video cu imagini din timpul operațiunii.
Dacă deșeurile nu sunt aruncate la un coș de gunoi, ci pe stradă, vor ajunge într-un șanț, se vor amesteca cu apa de ploaie și vor fi purtate într-un râu sau în mare, a explicat co-fondatorul Joffrey Peltier pentru Euronews.
„Nu e nevoie decât de puțin vânt sau puțină ploaie și ajung direct în mare”, a mai spus el.
https://www.facebook.com/100008174533123/videos/vb.100008174533123/2676843079264817/?type=2&theater
Opération Mer Propre face apel la oameni să se poarte responsabil și să nu mai arunce gunoaie pe stradă. Militează, de asemenea, și pentru o schimbare a felului în care se depozitează după folosire măștile de unică folosință, mănușile de plastic și recipientele pentru dezinfectanți, pentru a reduce poluarea la sursă.
„Sigur că trebuie să ne protejăm de Covid-19, dar nu cred că plasticul este soluția potrivită”, a mai spus Peltier. „Putem să purtăm măști reutilizabile și să ne spălăm pe mâini cu săpun, în loc să folosim gel, pentru că am început să vedem astfel de sticluțe în mare”.
Un consilier din zona orașului Antibes, Eric Pauget, a propus creșterea amenzii pentru aruncarea unei măști într-un spațiu public de la 68 la 300 de euro.