Măslinii din Europa, amenințați de o bacterie ucigașă

Italia, Spania și Grecia produc 95% din uleiul de măsline din Europa, iar măslinii din toate cele trei țări sunt amenințați de o bacterie ucigașă. Până acum, Italia a pierdut 60% din culturi, din 2013.

Bacteria, numită Xylella fastidiosa, poate afecta cireși, migdali și pruni, dar a fost asociată cu măslinii după ce o tulpină mai agresivă a fost descoperită în pomii din Apulia, Italia, în 2013.

„Lepra măslinilor” este transmisă de insecte care consumă seva copacilor, iar infecția limitează capacitatea plantei de a se hidrata și de a folosi nutrienți din sol, ceea ce duce, în timp, la moartea plantei.

Potrivit BBC, Italia a pierdut în jur de 60% din culturile de măslini, de când a fost descoperită bacteria, iar 17% dintre regiunile unde cresc măslini sunt deja infectate. Un milion de copaci au murit deja, iar pierderile economice s-ar putea ridica până la cinci miliarde în următorii 50 de ani, dacă Italia nu găsește o soluție.

Xylella fastidiosa ar putea duce la pierderi și în țările din apropiere: 17 miliarde de euro în Spania și de 2 miliarde în Grecia. Combinate, cele trei țări produc 95% din uleiul de măsline din Europa și, potrivit unui studiu, toate au condiții optime pentru răspândirea bacteriei. A fost găsită, de asemenea, și în Franța și Portugalia.

„Între 85 și 99% dintre toate zonele producătoare sunt vulnerabile. Bacteria se răspândește, în prezent, cu 5 kilometri pe an, dar cu măsurile potrivite ar putea fi redusă undeva la un kilometru pe an”, notează The Guardian.

Aceste măsuri ar presupune distrugerea copacilor infectați, dar uneori și a celor care par sănătoși, pentru că ar putea fi gazde pentru bacterie. Montarea „cordoanelor sanitare” – adică a granițelor care să împartă zonele infectate de cele sănătoase -, s-a dovedit a fi „o mare tulburare socială în regiunea afectată”, probabil pentru că oamenii au fost îndurerați de pierderea copacilor. Cercetătorii au spus că n-au putut calcula impactul emoțional, ținând cont că unii măslini sunt moșteniți în familii de sute de ani.

Unii oameni de știință și cultivatori testează soluții precum „intervenția mecanică pentru a înlătura buruienile primăvara, una dintre cele mai eficiente soluții pentru a reduce populațiile de insecte” precum și „argile respingătoare pentru insecte, bariere vegetative și analize genetice pentru a determina de ce unele plante sunt mai susceptibile la infecție decât altele”.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri