În ultimii ani, am asistat la o creștere semnificativă a interesului pentru vehiculele electrice și la o creștere a numărului de mașini electrice pe șosele, statisticile din România urmărind același trend ascendent ca restul Europei și lumii.
Creșterea disponibilității și a diversității modelelor de vehicule electrice, precum și o scădere a prețurilor bateriilor și o creștere a autonomiei acestora, sprijinul financiar din partea guvernului prin programe dedicate și alte facilități – cum este parcarea gratuită, dar și interesul pentru schimbările climatice, au dus la o cerere din ce în ce mai mare de vehicule electrice.
Momentan, infrastructura disponibilă pentru încărcarea mașinilor electrice în sistem public este destul de limitată, însă lunar, apar noi și noi stații de încărcare, iar cererea pentru astfel de stații în regim rezidențial sau pentru clădirile de birouri crește constant, conform specialiștilor Charger.ro, primul integrator de soluții și servicii pentru industria energiei verzi din România.
Citește și: Soluții verzi pentru acasă. Cum alegi stația de încărcare pentru mașina ta electrică
Dacă intenționați să achiziționați o mașină electrică, probabil cea mai comună întrebare este legată de costurile efective ale încărcării mașinii, în comparație cu varianta clasică de combustibil. Un astfel de calcul de rentabilitate ar trebui să cuprindă mai multe aspecte atunci când comparați vehicule care rulează cu combustibil și cele electrice. Iată câteva sfaturi pentru a înțelege aceste două opțiuni:
- Cunoaște diferențele dintre motoarele cu combustie și cele electrice – Motoarele cu combustie folosesc combustibil (benzină, motorină, etc.) pentru a produce energie mecanică, iar motoarele electrice folosesc baterii și motoare electrice pentru a produce aceeași energie. De asemenea, motoarele electrice au o eficiență mai mare decât cele cu combustie, ceea ce înseamnă că transformă mai multă energie în mișcare decât cele cu combustie.
- Calculează costurile de funcționare – Costurile de combustibil și electricitate variază în funcție de prețul energiei la nivel local, astfel că trebuie să faci calcule pentru a vedea ce opțiune este mai rentabilă pentru tine. De asemenea, trebuie să iei în considerare și costurile de întreținere ale fiecărei opțiuni.
- Compara emisiile de CO2 – Vehiculele electrice nu produc emisii directe de gaze cu efect de seră, dar produc emisii indirecte prin producția de energie electrică în centralele electrice. Dacă vrei să compari impactul emisiilor de CO2, trebuie să ții cont și de acest lucru.
- Înțelege diferențele de performanță – Motoarele electrice au o accelerație mai rapidă și sunt mai silențioase decât cele cu combustie. De asemenea, unele vehicule electrice pot avea o autonomie mai mică decât cele cu combustie, astfel că trebuie să iei în considerare nevoile tale de transport.
Un calcul concret pentru o mașină electrică poate arăta astfel:
Dacia Spring
- 44CP / baterie 27 kWh / autonomie 230 km
- Preț estimativ de încărcare AC – 2 lei/kW
- Preț estimativ de încărcare DC – 2.3 lei/kW
- Full charge: 54 lei / AC sau 62.1 lei / DC
Hyundai Kona EV
- 136 CP / baterie 39 kWh / autonomie 305 km
- Preț estimativ de încărcare AC – 2 lei/kW
- Preț estimativ de încărcare DC – 2.3 lei/kW
- Full charge: 78 lei / AC sau 89.7 lei / DC
Volkswagen ID 3
- 150 CP / baterie 58kW / autonomie 418 km
- Preț estimativ de încărcare AC – 2 lei/kW
- Preț estimativ de încărcare DC – 2.3 lei/kW
- Full charge: 116 lei / AC sau 133.4 lei / DC
Luați în considerare că prețurile pentru stațiile de încărcare publice sunt mai mari decât prețul per kW practicat pentru o locuință, așadar este mai rentabil să faceți încărcarea vehiculului acasă.
Cât privește combustibilul clasic – benzină sau motorină, costurile sunt mult mai mari, chiar și cu reducerile actuale de prețuri la pompă, care variază între 6.3 lei – 7 lei/litru.