Începând cu acest an, mașinile de înghețată nu vor mai avea acces în anumite cartiere din centrul Londrei, pentru că elimină cantități îngrijorătoare de noxe – de multe ori, chiar în apropierea școlilor și a locurilor de joacă.
Mașinile funcționează cu motorină, care elimină dioxid de azot și carbon negru, care sunt strâns legate de bolile respiratorii. Aceste noxe sunt eliminate nu doar în timpul mersului, ci și atunci când mașinile stau pe loc, pentru că motorul trebuie să meargă în permanență pentru a asigura energia electrică pentru frigidere și mașinile de înghețată.
Potrivit unei decizii luate de autoritățile locale din Londra, mașinile ar trebui să-și schimbe locul de parcare la fiecare 15 minute și să nu se mai întoarcă în aceeași locație, în aceeași zi, dar rareori această regulă este respectată.
O grijă în plus pentru autorități și pentru locuitori este că aceste mașini staționează deseori în zonele școlilor, locurilor de joacă și a parcurilor, acolo unde își găsesc cel mai repede clienții. Însă fix aceste zone reprezintă o prioritate pentru autorități în ceea ce privește reducerea poluării aerului.
Pe 40 dintre străzile din centru au fost deja montate plăcuțe care anunță interdicția mașinilor de înghețată și vor urma și altele. Patrulele de polițiști se vor înmulți în acele zone, iar amenda pe zi, pentru cei care încalcă legea, va fi de 90 de lire.
„Noi ieșim pe străzi numai șase luni pe an – uneori chiar numai patru – și noi suntem cei care poluăm Camden (zonă centrală)? Dacă vor să curețe poluarea din aer, ar trebui să facă toată zona pietonală. Vom continuă să vindem și să plătim cele 90 de lire. Nu am încotro. De aici îmi câștig pâinea”, a declarat Cengiz Ahmet, proprietarul unei mașini de înghețată, pentru Evening Standard.
Însă unele zone au aplicat alte metode pentru a rezolva problema: au instalat prize la care pot fi alimentate frigiderele și mașinile de înghețată sau acceptă doar vehicule care pot fi alimentate de baterii.