Dupa 58 de zile de teste si discutii, trei dintre masinariile actorului Kevin Costner de separare a petrolului de apa au luat drumul Golfului Mexic, informeaza Ecorazzi. Maine acestea vor intra in functiune, separand apa de petrol cu o rata de 600.000 de galoane pe zi.
In cadrul unei audieri in Senatul american, actorul a spus ca el vede dispozitivele lui ca fiind prima linie de aparare, putand a fi pozitionate in porturi, golfuri, vase de transport de petrol, adica in toate locurile unde petrolul intra in contact cu apa.
Totodata, el a subliniat indiferenta cu care a fost tratata tehnologia sa pana acum. “Intre 1994 si 2004, am contactat toate marile companii petroliere pentru a le castiga sprijinul pentru o tehnologie care le poate proeja si pe ele si mediul in cazul unei deversari”, a spus Costner care a adaugat ca nu a primit decat apatie din partea companiilor.
British Petroleum este interesata sa achizitioneze 29 de centrifuge produse de Kevin Costner pana pe 1 august.
Actorul a investit peste 20 de milioane de dolari in acest aparat. Declarand ca a fost impresionat de catastrofa navei Exxon Valdez in 1989, Kevin Costner a marturisit ca in acel moment s-a hotarat sa isi foloseasca averea pentru a pune la punct un sistem eficient de curatare a mareelor negre.
Actorul a cumparat o tehnologie de la un laborator al guvernului american si in 1993 a infiintat o companie, condusa de fratele sau, in care investeste cu regularitate pentru a construi un utilaj capabil sa "trateze" pana la 700 de litri de apa poluata cu petrol/ minut.
Dupa ce a afectat grav Louisiana si, intr-o masura mai mica, Alabama si Mississippi, urme de petrol au fost detectate si pe plajele din nord-vestul Floridei. In acest stat, un refugiu al pelicanilor a fost atins de mareea neagra, care a afectat 60 de pasari, intre care 41 de pelicani.