Masdar, primul oras 100% ecologic din lume

Abu Dhabi a pus bazele orasului Masdar, primul oras din lume fara emisii de carbon, fara deseuri si fara masini, pentru care a fost alocat un buget total de 22 miliarde de dolari.

Din totalul investitiei, Masdar (care inseamna „sursa” in limba araba) va contribui cu 4 miliarde de dolari la realizarea infrastructurii orasului, restul de 18 miliarde vor veni din investitii directe si din crearea unor instrumente financiare diverse pentru atragerea capitalului necesar.

Un stimulent esential pentru dezvoltarea orasului este finantarea pe baza de carbon. Emisiile de carbon reduse de orasul Masdar vor fi transformate in fonduri in baza mecanismului de dezvoltare curata al Protocolului de la Kyoto.

Orasul va deveni destinatia cheie pentru companiile care folosesc tehnologie curata, iar General Electric (GE) este unul dintre partenerii care au fost interesati de aceasta noua initiativa, pentru a contrabalansa experienta energetica bazata pe gaze naturale si petrol prin tehnologiile inovatoare pe care compania le-a pus la punct in ultimii ani in domeniul energiei eoliene si solare. In acest sens, GE a incheiat un parteneriat cu Mubadala Development Company, fond de investitii din Abu Dhabi.

„Imaginati-va un oras cu 50.000 de locuitori, fara masini, cu sisteme de transport si retele de metrou care functioneaza pe baza energiei generate de panourile solare, cu cladiri care nu genereaza deseuri. Un oras care este pus in miscare de resursele naturale de care dispunem. Acest tip de exercitiu imaginativ trebuie valorificat”, a declarat Nabil Habayeb, presedinte si director executiv al GE Orientul Mijlociu si Africa.

„Ne vom numara printre principalii operatori cu prezenta permanenta in acest oras, care pentru noi reprezinta primul centru Ecomagination al GE. In plus, vom fi co-autorii unor produse bazate pe energie regenerabila pe care le vom putea exporta la nivel mondial”, a subliniat reprezentantul GE in Orientul Mijlociu si Africa.

Pe langa companiile care vor prezenta permanenta in proiect, orasul Masdar va incerca sa atraga si sa incurajeze colaborarea intre experti in domenii precum transportul durabil, gestionarea deseurilor, conservarea apei si a apei reziduale, constructii, cladiri si materiale industriale ecologice, reciclare, biodiversitate, schimbari climatice si energie regenerabila.

De asemenea, Masdar va maximiza avantajele tehnologiilor durabile, cum ar fi celulele fotovoltaice si energia solara concentrata, printr-o abordare integrata a planificarii si proiectarii.

Prin implementarea acestor tehnologii, orasul Masdar va economisi echivalentul unei cantitati de petrol in valoare de peste 2 miliarde de dolari in urmatorii 25 de ani, valoare calculata pe baza preturilor actuale ale energiei. De asemenea, orasul va crea peste 70.000 de locuri de munca.

„Proiectul „mega-orasului” a aparut ca o necesitate si, in acelasi timp, ca o modalitate de abordare responsabila a problemelor legate de cresterea populatiei. Orasul Masdar este un proiect pilot, la construirea caruia GE este partener si prin care tehnologiile secolului XXI permit construirea primului oras din lume fara emisii de carbon, fara deseuri si fara masini, pe nisipul desertului”, a declarat Cristian Colteanu, Director Executiv Regional GE pentru Romania, Bulgaria si Moldova.

„Prin comasarea aici a tuturor tehnologiilor inovatoare dezvoltate in ultimii ani in domeniul energiei regenerabile, GE inaugureaza practic primul sau centru Ecomagination in orasul Masdar. Acest lucru va permite, in plus, valorificarea cunostintele si oportunitatile de inovatie create de construirea orasului. Tehnologiile ecologice pentru infrastructura care vor fi realizate si imbunatatite in oras datorita contributiei GE, in calitatea sa de partener, ii vor ajuta pe clientii nostri sa raspunda nevoilor proprii, sustinand in acelasi timp dezvoltarea durabila a economiei globale", a mai spus Cristian Colteanu.

Orasul Masdar va atinge niveluri fara precedent in privinta reducerii consumului de resurse. Printre aspectele principale se numara reducerea cu 75% a capacitatii de putere instalata, orasul Masdar va necesita aproximativ 200 mw de putere curata instalata, in comparatie cu peste 800 mw capacitate instalata necesara pentru punerea in miscare a unui astfel de oras bazat pe un proiect conventional.

De asemenea, necesarul de apa va fi redus la mai putin de jumatate, orasul Masdar va necesita aproximativ 8.000 m3 pe zi de apa desalinizata, fata de peste 20.000 m3 pe zi in cazul oraselor traditionale.

In plus, zonele pentru depozitarea deseurilor se vor reduce dramatic, un oras cu astfel de dimensiuni ar fi necesitat milioane de metri patrati de depozite pentru deseuri, practic, orasul Masdar nu va avea nevoie de depozite de deseuri.

Primul pas din planul in sapte etape al orasului a fost infiintarea Institutului de Stiinta si Tehnologie din Masdar (MIST), prima universitate din lume dedicata energiei regenerabile. Realizat in colaborare cu MIT(Massachusetts Institute of Technology), MIST dispune de un corp de studenti si profesori care se axeaza pe dezvoltarea noii generatii de solutii la dependenta tot mai mare de combustibili fosili a lumii.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri