Reprezentantii VIER PFOTEN au iesit in strada pentru prima oara in scopul stoparii folosirii animalelor salbatice in circuri. Vineri, 5 iunie, incepand cu ora 18:00, reprezentantii VIER PFOTEN au militat in strada pentru stoparea folosirii animalelor salbatice in scopul obtinerii de profituri, in circuri, anunta un comunicat VIER PFOTEN.
Cu ocazia Festivalului de Circ care are loc in aceasta perioada, iubitorii de animale si membrii VIER PFOTEN s-au hotarat sa se adune in numar cat mai mare langa intrarea din parcul Titan pentru a incerca sa puna capat actelor de cruzime fata de animalele salbatice al caror loc este in habitatul natural si nu in circuri.
Desi la prima vedere lumea circului este una fascinanta, in care animalele fac acrobatii in lumina reflectoarelor parand fericite si sanatoase, realitatea este cu totul alta. Animalele sunt de cele mai multe ori tinute in custi neincapatoare si supuse unor metode de dresaj cel putin indoielnice, se precizeaza in comunicatul VIER PFOTEN.
Acrobati, clovni si magicieni ii incanta pe cei mici si pe cei mari, iar publicul este fascinat de animale. Pentru foarte multi, leii, elefantii, girafele sau ursii sunt doar o parte dintr-un spectacol frumos, cu multe lumini, in care animalele sunt fericite. Este gresit. In realitate, folosirea animalelor salbatice in circuri este o cruzime fata de acestea, se mai arata in comunicat.
Viata in cusca
Indiferent de specie, majoritatea animalelor folosite in circuri au tipare comportamentale bine definite si traiesc ades in structuri sociale. De exemplu, habitatul vital al leilor ajunge pana la 400 km2, adica de doua ori cat suprafata orasului Bucuresti, iar leii de mare inoata la peste 250 de metri adancime.
In circuri aceste nevoi sunt ignorate, in afara spectacolelor animalele fiind inchise in custi, in conditii minime de supravietuire. Viata de grup este imposibila. De plimbare, inot, igiena, contactul cu alte animale sau macar o nutritie corespunzatoare, nici nu poate fi vorba. In plus, de multe ori, animalele stau ore in sir legate cu lanturi.
Salturi “mortale”
Pentru animalele salbatice viata de circ nu este o bucurie. In salbaticie niciun tigru nu ar trece printr-un cerc in flacari, niciun elefant nu ar executa un „stand in maini”.
Aceste scamatorii sunt intotdeauna rezultatul unor metode indoielnice de dresaj si nicidecum o relaxare sau o evadare din viata sedentara pe care animalele au la circ, asa cum multi cred in mod eronat.
Indiferent daca folosesc pedepse fizice, privarea de hrana si odihna sau asa-numitele „metode blande” de dresaj, oamenii forteaza animalele sa se supuna unor exercitii chinuitoare.
Circul – un turneu al suferintei
In timpul turneelor animalele isi petrec tot timpul in vagoane in custi mult prea mici, deoarece acestea trebuie sa fie asamblate si dezasamblate usor si mutate din loc in loc. Schimbarile frecvente de locatie si mediu precum si contactul constant cu oamenii actioneaza ca factori permanenti de stres.
Din aceasta cauza, in lipsa oricaror posibilitati de a-si manifesta instinctele naturale, multe dintre animale sufera de tulburari comportamentale: apatie, miscari stereotipe, agresivitate.
Situatia in Romania
Fundamentele legale pentru achizitionarea si tinerea animalelor din circuri sunt insuficiente. Viata acestora intra doar sub incidenta Legii nr. 9 din 2008, privind protectia animalelor.
Deoarece aceasta lege are un caracter general si in lipsa altor norme specifice animalelor de circ, acestora le sunt asigurate conditii de viata cu mult sub standardele minime impuse gradinilor zoologice.
Animalele sufera pe scena si in spatele acesteia. VIER PFOTEN este impotriva folosirii animalelor salbatice in circuri.
Foto: VIER PFOTEN